Στα γονίδια και σωματίδια στραμμένα τα ερευνητικά μικροσκόπια

00:50 20/9/2013 - Πηγή: TNSite

Οι επιστήμες των γονιδίων και των υποατομικών σωματιδίων είναι οι δύο πιο «καυτές» περιοχές έρευνας, σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια μελέτη Thomson Reuters μεταξύ των δημοσιεύσεων των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Είναι η τρίτη χρονιά στη σειρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που οι ερευνητές των γονιδιωμάτων κατακτούν την κορυφή της προσοχής, με βάση το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν οι επιστημονικές

δημοσιεύσεις τους (δηλαδή τις ετεροαναφορές από άλλους ερευνητές). Το γεγονός δείχνει την κεντρική πλέον θέση της γονιδιακής έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες.

Οκτώ από τους 21 πιο δημοφιλείς από άποψη δημοσιεύσεων επιστήμονες το 2012, μελετούσαν τα γονίδια και τις λειτουργίες τους, ενώ η επιστημονική δημοσίευση που αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος, ήταν η εργασία-ορόσημο που αφορούσε την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς στο CERN.

Πιο «καυτός» ερευνητής το 2012, με βάση τις ετεροαναφορές (citations), ήταν ο Ρίτσαρντ Γουίλσον της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, το εργαστήριο του οποίου ήταν το πρώτο που «διάβασε» το γονιδίωμα ενός καρκινοπαθούς και ανακάλυψε γονιδιακές «υπογραφές» του καρκίνου.

Αλλοι δημοφιλείς ερευνητές στο πεδίο των γονιδίων αναδείχτηκαν πέρυσι ο Έρικ Λάντερ του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ-Χάρβαρντ και η Κάρι Στέφανσον, ιδρύτρια της ισλανδικής εταιρίας γενετικής και βιοτεχνολογίας Decode Genetics, που προ μηνών εξαγοράστηκε από την Amgen.

Οι επιστημονικές εργασίες το 2012 που αφορούσαν το σωματίδιο (μποζόνιο) Χιγκς, αποτελούσαν περίπου το ένα πέμπτο των δημοσιεύσεων που θεωρήθηκαν οι πιο «καυτές» πέρυσι. Όμως, αντίθετα με τα γονίδια, στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς κάποιον επιστήμονα, επειδή από τη φύση της η σχετική έρευνα είναι μια άκρως συλλογική υπόθεση. Σε μερικές επιστημονικές μελέτες, οι συγγραφείς ξεπερνούν τους 3.000!

Η έρευνα Thomson Reuters αναδεικνύει επίσης το αυξανόμενο ειδικό βάρος της έρευνας των κινέζων επιστημόνων σε αρκετά επιστημονικά πεδία. Τέσσερις από τους 21 πιο «καυτούς» ερευνητές του 2012 προέρχονται από κινεζικά ιδρύματα.

Όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος της ομάδας ScienceWatch της Thomson Reuters Κρίστοφερ Κινγκ, «όταν κανείς δει τον αριθμό των δημοσιεύσεων που κάνουν τα διάφορα κράτη, η Κίνα έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Προς το παρόν, αυτό δεν έχει φανεί στις ετεροαναφορές που λαμβάνουν οι κινέζοι επιστήμονες από συναδέλφους τους, αλλά και αυτό φαίνεται πως αρχίζει να αλλάζει».

hprt

Keywords
Τυχαία Θέματα