Στα 918 ευρώ η μέση σύνταξη γήρατος

13:42 1/7/2013 - Πηγή: TNSite
Στα 918 ευρώ (προ φόρων και ασφαλιστικών κρατήσεων) ανέρχεται η μέση σύνταξη γήρατος στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας και προέρχονται από τη δεύτερη έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», για τις συντάξεις του Ιουλίου.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι συνολικά 529.706 συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 500 ευρώ, ενώ στον αντίποδα, λίγο πάνω από 44.000 απολαμβάνουν απολαβές που υπερβαίνουν τις 2.000 ευρώ.
Από την βάση δεδομένων φαίνεται ότι:

-

Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.714.191.

- Ο αριθμός των συντάξεων ανέρχεται σε 4.445.973.

- Η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 2.303.730.739,24 ευρώ.

- Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 918,49 ευρώ.

- Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στις γυναίκες ανέρχεται στα 762,24 ευρώ.

- Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στους άνδρες ανέρχεται στα 1.058,47 ευρώ.

- Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε τιμές 2010), είναι η Ήπειρος με ποσοστό 17,4%, ενώ αντίστοιχα η περιφέρεια με τη μικρότερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε τιμές 2010), είναι το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό 7,7%.

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης δήλωσε πως «τον τελευταίο χρόνο, στο πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές -μικρής και μεγάλης κλίμακας- μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Δεν αναφέρομαι μόνο στις σημαντικές διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης. Μιλώ και για μια σειρά καινοτόμων παρεμβάσεων οργανωτικού χαρακτήρα, η καθυστέρηση πραγματοποίησης των οποίων για πολλά-πολλά χρόνια, έχει στοιχίσει στο δημόσιο και, κυρίως, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης απώλεια πόρων έως και 8 δισ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδράνεια και η αναβλητικότητα στο οργανωτικό «νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος».

Σήμερα, όμως αυτό το «νοικοκύρεμα» έχει επιτευχθεί. Πρώτον, με το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο η χώρα μας απέκτησε, για πρώτη φορά, πλήρη και σαφή εικόνα για το σύνολο των συντάξεων, των συνταξιούχων και των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Δεύτερον, με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», το οποίο διασυνδέοντας με άμεσο τρόπο τα ληξιαρχεία της χώρας με τα ασφαλιστικά ταμεία, σταμάτησε οριστικά την αιμορραγία των ταμείων από τη χορήγηση συντάξεων σε μη δικαιούχους».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα