Οι «παγίδες» που κρύβει το έντυπο Ε9 του 2013

«Σιωπηρή» παράταση δύο ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών στις προθεσμίες πληρωμών στην Εφορία που έληξαν στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, λόγω της απεργίας των εφοριακών (27-28 Ιουνίου) οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ, ατύπως, μπορούν να δέχονται πληρωμές οι οποίες κανονικά έπρεπε να έχουν γίνει έως τις 30 Ιουνίου.

Επίσης,

μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσει η ηλεκτρονική πύλη του Ε9 για τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία του 2011 και του 2012. Στην εφαρμογή του Ε9 μπορούν οι φορολογούμενοι να προβούν σε ελέγχους της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για τα έτη 2011 και 2012 (χρήσεις 2010 και 2011), καθώς και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνει η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011 και 2ο12. Τα χαράτσια αυτά αναμένεται να ταχυδρομηθούν μέσα στον Ιούλιο.

Η συμπλήρωση του Ε9 για το έτος 2013 (δηλαδή για τη χρήση του 2012) θα παραταθεί, διότι η εφαρμογή για τη συμπλήρωση των στοιχείων δεν έχει ανοίξει ακόμα. Ιδιαίτερα για τα νομικά πρόσωπα, η παράταση θα είναι η μεγαλύτερη απ΄ ό,τι στα φυσικά πρόσωπα, καθότι, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να υποβάλουν εξαρχής όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους την 1/1/2013.

Στο TAXISNET:

Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου του υπόχρεου, είναι απαραίτητος ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου. Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομητέων ακινήτων, αναγράφονται ο ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητας και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος, καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

Αν έχει γίνει η οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητο εντός του έτους 2012, θα πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Πηγή: Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα