Σε τρεις Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

16:29 14/10/2013 - Πηγή: TNSite
Τρεις Αμερικανοί οικονομολόγοι μοιράζονται το φετινό Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Πρόκειται για τους Eugene Fama, Lars Peter Hansen και Robert Shiller οι οποίοι βραβεύονται από τη Σουηδική Ακαδημία για το έργο τους «στην εμπειρική ανάλυση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού», όπως ανακοίνωσε η επιτροπή η οποία απονέμει το βραβείο.

Οι δύο πρώτοι διδάσκουν στον Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο τρίτος στο Yale.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι δίνει το βραβείο,

το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (909.000 ευρώ), στους Φέιμα, Χάνσεν και Σίλερ για το έργο τους όσον αφορά την πορεία των τιμών των διαφόρων στοιχείων ενεργητικού στις αγορές, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Αν και είναι αδύνατον να προβλέπονται επακριβώς οι τιμές των αξιόγραφων στις αγορές σε μελλοντικές ημερομηνίες, χάρη στην δουλειά των τριών Αμερικανών έγινε «δυνατό να προβλεφθεί η γενική πορεία των τιμών αυτών για μακρές περιόδους, όπως τα τρία ως πέντε επόμενα χρόνια», σημείωσε η Επιτροπή. Οι νικητές, προσέθεσε η Επιτροπή, έθεσαν τις βάσεις για την κατανόηση της πορείας των τιμών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο Φέιμα, 74 ετών, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 είχε αποδείξει ότι αποτελούσε αυταπάτη η πρόβλεψη των βραχυχρόνιων τιμών στις αγοράς, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς τις ακολουθούμενες πρακτικές. Ο Σίλερ, 67 ετών, ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι ήταν δυνητικά πιο εύκολο να γίνουν μακρόχρονες προβλέψεις. Ο Χάνσεν, 61 ετών, ανέπτυξε κατόπιν μια στατιστική μέθοδο για να δοκιμαστούν οι θεωρίες αυτές στις πραγματικές τιμές των στοιχείων.

Το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών άρχισε να απονέμεται το 1968 και δεν περιλαμβανόταν στην αρχική «ομάδα» βραβείων που είχε αναφέρει στη διαθήκη του ο Άλφρεντ Νόμπελ.

Με την ανακοίνωση του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών ολοκληρώνεται για φέτος η διαδικασία απονομής των βραβείων.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα