Σε συναγερμό το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον νέο κορονοϊό

22:35 4/6/2013 - Πηγή: TNSite

Σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση για τυχόν ανίχνευση περιστατικού του νέου στελέχους κορονοϊού σε νοσοκομεία και ΜΕΘ της χώρας βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, παρακολουθώντας παράλληλα τις διεθνείς εξελίξεις επί του θέματος από κοινού με φορείς των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρώπης.

Το νέο στέλεχος κορονοϊού απασχολεί τις αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης σε ασθενείς και ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Αραβική Xερσόνησο. Το νέο αυτό στέλεχος κορονοϊού ονομάστηκε από τον

Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Κορονοϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV).

Έως και τις 2 Ιουνίου 2013 είχαν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί 53 κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους με το νέο στέλεχος που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατωτέρω αναπνευστικού και οδήγησαν σε 30 θανάτους. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πολύ πρόσφατα σε νοσοκομείο της Ιταλίας διεγνώσθη περιστατικό σε επιστρέφοντα ταξιδιώτη από την Ιορδανία με μετάδοση σε συγγενή αλλά και συνάδελφο. Έως σήμερα τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από την Σ. Αραβία ενώ 11 περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη, με δύο εξ αυτών στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα, όπως σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μετά τα περιστατικά στη γειτονική Ιταλία, συνεχίζεται η επιδημιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση, έτσι ώστε σε περίπτωση ανίχνευσης πιθανού κρούσματος, αυτό να απομονώνεται με ταυτόχρονη χρήση των ειδικών μέτρων ελέγχου της λοίμωξης.

Όπως επισημαίνει το Κέντρο, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις από τον ΠΟΥ για έλεγχο στις πύλες εισόδου μιας χώρας ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο και τα ταξίδια στην Αραβική χερσόνησο ή αλλού, ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συμβάν ως χαμηλού κινδύνου για την Ευρώπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ωστόσο ότι «θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα ανίχνευσης περίπτωσης λοίμωξης με το νέο ιό, ειδικότερα αυτοί που εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών και αυτοί που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και ιστορικό ταξιδιού στην Αραβική Χερσόνησο μέσα στις προηγούμενες 10 ημέρες».

iatros4u

Keywords
Τυχαία Θέματα