Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων: Η σύγκρουση είναι ασφαλέστερη από την ευελιξία

14:14 1/10/2013 - Πηγή: TNSite

Η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης είναι πιθανόν ότι θα πλήξει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην προσπάθεια για την ανάκτηση του ελέγχου της Γερουσίας τον επόμενο χρόνο και του Λευκού Οίκου το 2016.

Όμως αυτό δεν ανησυχεί τα μέλη του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων που δεν εγκατέλειψαν μέχρι τέλους την εμμονή να συνδέουν την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με μέτρα που θα καθυστερούσαν την υπογραφή από τον πρόεδρο Ομπάμα του μεταρρυθμιστικού στον τομέα της υγείας νόμου.

"Υπάρχει

εδώ ολόκληρη κουστωδία μελών που δεν θεωρούν ότι πλήττονται από το κακό όνομα του κόμματος", σύμφωνα με την Σάρα Μπάιντερ , ειδική για το Κονγκρέσο του Brookings Institution.

Αντίθετα, θεωρούν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την επίδειξη ευελιξίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2010 με τη βοήθεια του κινήματος του Tea Party , που συνδυάζει τον άκρατο συντηρητισμό με την ακραία καχυποψία απέναντι στους μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, η επιρροή της ακραίας αυτής τάσης στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών έχει έκτοτε περιορισθεί.

Όμως οι εκπρόσωποι του Tea Party στο Κονγκρέσο δεν διεκδικούν την εκλογή τους σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε περιφέρειες όπου οι έδρες τους είναι εξασφαλισμένες χάρη στον προσεκτικό επανακαθορισμό των εκλογικών περιφερειών μετά την απογραφή του 2010 και την αύξηση της πόλωσης μεταξύ των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Cook Political Report, 205 από τους 232 Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν εξασφαλισμένη την εκλογή τους τον επόμενο χρόνο. Μόνο 11 ρεπουμπλικανικές έδρες θεωρείται ότι διακυβεύονται.

Με την εξαίρεση μίας ελαφράς πίεσης από τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι συμπαρατασσόμενοι με το Tea Party Ρεπουμπλικανοί πιέζονται περισσότερο από την ανάγκη να δείξουν στους συντηρητικούς ακτιβιστές ότι παραμένουν πιστοί στις ιδεολογικές τους ρίζες, παρά ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι προτιμούν να επιτρέψουν τη διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης παρά να αντιμετωπίσουν κατηγορίες ότι δεν πολέμησαν αρκετά λυσσωδώς την εμβληματική μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας.

"Βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση όταν επιστρέφουν στις περιφέρειες τους για να εξηγήσουν ένα 'όχι' που έριξαν ως ψήφο διαμαρτυρίας κατά του Λευκού Οίκου, παρά ένα "ναι", οπότε πρέπει να εξηγήσουν τι ακριβώς υπερψήφισαν", λέει ο Κέβιν Μέιντεν, πρώην σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών της Βουλής.

Κορώνα- Γράμματα

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν πιθανότητες να βγουν νικητές από τη μάχη αυτή. Ο επονομαζόμενος "Obamacare" νόμος θα εισαγάγει την ασφάλιση εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών από σήμερα, και αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραλύσει, οι ψηφοφόροι θα επιρρίψουν στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε σήμερα από το CNN, τo 46% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη, έναντι 36% που θεωρεί ότι ευθύνεται ο Ομπάμα. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, δύο στους τρεις ψηφοφόρους θεωρούν ότι η λειτουργία της κυβέρνησης είναι σημαντικότερη από το μπλοκάρισμα του "Obamacare".

Καθώς οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής ανησυχούν περισσότερο για τη δεξιά τους πτέρυγα παρά για την αναμέτρηση με έναν δημοκρατικό αντίπαλο στη περιφέρειά τους, όσο οι έδρες τους είναι εξασφαλισμένες, τόσο ωθούν προς τα δεξιά το κόμμα τους, γεγονός που αποδυναμώνει την σε εθνικό επίπεδο επιρροή του, έπειτα μάλιστα από δύο διαδοχικές ήττες στις προεδρικές εκλογές.

"Είναι μία αποφασιστική κίνηση προς τη διασφάλιση του γεγονότος ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι ένα τοπικού χαρακτήρα κόμμα που πιθανώς θα ελέγχει για το προσεχές μέλλον τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά υπονομεύει την ικανότητά του να επανακτήσει τον έλεγχο της Γερουσίας και του Λευκού Οίκου το 2016", δήλωσε ο πρώην βουλευτής Στιβ ΛαΤουρέτ, μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι.

Παραδόξως, η ασφαλής εκλογική θέση των εκπροσώπων του Tea Party υπονόμευσε την ικανότητα του κόμματος στην προώθηση του προγράμματός του. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ κατανάλωσε τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του σε κρίσιμες ψηφοφορίες που αφορούσαν θέματα από τη γεωργική πολιτική μέχρι τις μεταφορές και την αύξηση φόρων.

Οι Ρεπουμπλικανοί που αψηφούν περισσότερο τον Μπέινερ προέρχονται από περιφέρειες όπου ο Ομπάμα έλαβε λιγότερο από το 35% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Μπάιντερ. Όσοι τον έχουν συστηματικά υποστηρίξει προέρχονται από περιφέρειες όπου ο Ομπάμα έλαβε κατά μέσο όρο 43% των ψήφων.

Ο Μπέινερ δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ούτε κατά τη διάρκεια της μάχης για τη διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης, όταν, έχοντας στον νου του τις αρνητικές συνέπειες που είχε για το κόμμα του το προηγούμενο του 1995 και 1996 με τη διακοπή της λειτουργία της κυβέρνησης επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ζήτησε από τους συναδέλφους του να αποφύγουν την σύγκρουση.

Όμως τα λόγια του έπεσαν στο κενό. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής ψήφισαν σε τρεις ψηφοφορίες τη σύνδεση του προϋπολογισμού με ρυθμίσεις για την αποδυνάμωση του νόμου Ομπάμα για την υγεία, και παρά την απειλή της χρήσης του προεδρικού βέτο.

Ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει η παρούσα αναμέτρηση, νέες αναμετρήσεις παραμονεύουν στο εγγύς μέλλον, όπως το δημοσιονομικό βάραθρο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές αναζητούν νέες ευκαιρίες για να αντιταχθούν στον Ομπάμα.

"Θα υπάρξουν πολλές κρίσεις από σήμερα μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Η σημερινή δεν είναι παρά μία από όλες αυτές τις μάχες", προβλέπει ο Κέβιν Μέιντεν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα