Προβληματισμός για τα κοιτάσματα αερίου στο Αφροδίτη

16:21 29/9/2013 - Πηγή: TNSite

Οι εφημερίδες «Καθημερινή» της Κύπρου και «Φιλελεύθερος» γράφουν σήμερα ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει το υπουργικό την ερχόμενη Τετάρτη και ακολούθως τα κόμματα για τα αποτελέσματα της γεώτρησης «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», που επικαλείται ενημερωμένες πηγές, επιβεβαιώνονται πληροφορίες ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης όχι απλώς δεν επαληθεύουν τα αισιόδοξα ευρήματα της πρώτης γεώτρησης αλλά κινούνται κάτω από το όριο ασφαλείας που είναι τα 5,5 τρισεκατομμύρια

κυβικά πόδια.

Η ποσότητα αυτή είναι η μίνιμουμ που κρίνει και τη βιωσιμότητα του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Εκτιμήσεις από την αρχική γεώτρηση ανέβαζαν τα κοιτάσματα αερίου στα 5,5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Εξάλλου, ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι το κοίτασμα στο οικόπεδο Αφροδίτη, της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι σημαντικά μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, αλλά με τελικές αξίες της τάξης των 35-40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση έδειξαν αριθμούς που είναι οριακοί -λίγο πιο κάτω- από το βασικό κριτήριο, για τις απαιτούμενες ποσότητες, από το συγκεκριμένο κοίτασμα, που να επιτρέπουν τη λειτουργία τερματικού με δυνατότητα παραγωγής 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Zougla.gr

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα