ΠΟΥ: «Σοβαρή απειλή» η γρίπη των πτηνών στην Κίνα

07:22 2/5/2013 - Πηγή: TNSite

ΠΟΥ: «Σοβαρή απειλή» η γρίπη των πτηνών στην Κίνα

Ο νέος τύπος γρίπης των πτηνών στην Κίνα συνιστά «σοβαρή απειλή» για την υγεία των ανθρώπων, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για την έκταση που θα λάβει, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από τους 126 ανθρώπους που επιβεβαιωμένα έχουν έως στιγμής προσβληθεί από τον νέο ιό, οι 24 έχουν πεθάνει, ενώ πολλοί άλλοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι ο ιός H7N9 μπορεί να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων,

γεγονός που περιορίζει την παγκόσμια απειλή.

Η απειλή «πρέπει να αντιμετωπιστεί με ηρεμία, αλλά σοβαρότητα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το πρώτο κρούσμα του νέου ιού ανιχνεύθηκε τον Απρίλιο και από τους έως τώρα ασθενείς, ο ένας στους πέντε έχει πεθάνει, ο ένας στους πέντε ανάρρωσε, ενώ οι υπόλοιποι είναι ακόμα άρρωστοι. Ο ιός προκαλεί σοβαρή πνευμονία, σηψαιμία και ανεπάρκεια οργάνων.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζων ΜκΚόλ, διευθυντής του γραφείου του ΠΟΥ στην Βρετανία «είναι ασύνηθες να βλέπουμε τόσο πολλά κρούσματα (μιας νέας μορφής γρίπης) μέσα σε ένα μήνα.

»Ο ΠΟΥ θεωρεί πως πρόκειται για σοβαρή απειλή, αλλά δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή εάν πρόκειται να αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Έως στιγμής, σχεδόν όλα τα κρούσματα απεδείχθη πως οφείλονται σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά. Εάν ο ιός προσαρμοσθεί για να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη απειλή – και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι φαίνεται πως μεταλλάσσεται ταχέως.

Η τελευταία μεγάλη απειλή από γρίπη των πτηνών ήταν ο ιός Η5Ν1, ο οποίος μεταδόθηκε σε ανθρώπους το 1997 και κόστισε περισσότερες από 300 ζωές, δίχως όμως ποτέ να αποκτήσει την δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το να προβλεφθεί εάν ένας ιός θα γίνει θανατηφόρος σε παγκόσμια κλίμακα είναι αδύνατον.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση «TheLancet» έδειξε ότι ο ιός H7N9 αποτελεί μίγμα τουλάχιστον τεσσάρων ιών γρίπης που υπάρχουν σε πάπιες και κοτόπουλα. Σε αντίθεση με τον ιό Η5Ν1, ο νέος ιός δεν είναι θανατηφόρος για τα πουλερικά, γεγονός που δυσχεραίνει την παρακολούθηση της εξάπλωσής του στα πτηνά.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα