Πότε γίνεται παθολογικό το άγχος για μια πιθανή απόλυση

23:14 2/6/2013 - Πηγή: TNSite

Πότε γίνεται παθολογικό το άγχος για μια πιθανή απόλυση

Έχω υπερβολικό άγχος για την εργασιακή μου απόδοση. Νιώθω ένα μόνιμο συναίσθημα ανησυχίας, φοβάμαι μην με απολύσουν. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι πάσχω από ψυχολογική διαταραχή;

Η ανησυχία προκαλείται από αρνητικές σκέψεις που σας οδηγούν σε νοητικές προσπάθειες να αποφύγετε μία επερχόμενη απειλή, όπως είναι π.χ. η πτώση της εργασιακής σας απόδοσης ή η απόλυση από την δουλειά σας κ.ο.κ.

Η ανησυχία γίνεται νοσηρή όταν είναι αναντίστοιχη με το

μέγεθος της πραγματικής απειλής. Η ανησυχία που έχει μεγάλη ένταση, συχνότητα και διάρκεια περιγράφει μια αγχώδη διαταραχή που ονομάζεται γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Τα καθημερινά προβλήματα που αφορούν σε θέματα υγείας, οικονομίας, εργασίας κλπ μεταμορφώνονται σε εστία άγχους με αποτέλεσμα η ανησυχία για την έκβασή τους να γίνεται ανεξέλεγκτη. Η ψυχοκινητική διέγερση, η ευερεθιστότητα, η εύκολη κόπωση, η δυσκολία στην συγκέντρωση, τα απότομα κενά στην σκέψη, η μυϊκή ένταση και ο ελλιπής και μη-ικανοποιητικός ύπνος είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Οι επιπτώσεις της νοσηρής ανησυχίας για το άτομο είναι ο εγκλωβισμός του σε μια ψυχολογία ετοιμότητας και αναμονής για μια επερχόμενη καταστροφή. Η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη και ανικανοποίητη. Η αδυναμία διαχείρισης του άγχους κατακλύζει τον ψυχισμό και οδηγεί σε καταθλιπτικά συναισθήματα.

Η ανημποριά και η έλλειψης αυτοεπάρκειας καραδοκούν. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε ότι η ανησυχία σας δημιουργείται από τις ερμηνείες που αποδίδετε στα γεγονότα όχι από τα ίδια τα γεγονότα. Αλλάζοντας λοιπόν τις αρνητικές σας σκέψεις μέσα από το πρίσμα της λογικής και όχι του φόβου, θα βοηθήσει τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected] , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα