Παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη για το «χαράτσι»

17:12 21/11/2012 - Πηγή: TNSite

Την επίλυση των σοβαρών προβληµάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται µε την επιβολή, τον υπολογισµό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (ΕΕΤΗ∆Ε), ζήτησε από το υπουργείο Οικονοµικών ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Οικονοµικών, Γιάννη Στουρνάρα, η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού αναφέρει συγκεκριµένα προβλήµατα που εξακολουθούν να υπάρχουν και ζητά την παρέµβασή του

και προτείνει τα εξής:

α. Να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης του ΕΕΤΗ∆Ε των ετών 2011 και 2012 στις ∆ΟΥ, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έγιναν οι διορθώσεις που ζήτησαν οι πολίτες µέσω των ∆ήµων, και δεν υπήρξε ανάλογος συµψηφισµός στους λογαριασµούς της ∆ΕΗ. Ιδιαίτερο πρόβληµα αποτελεί η µη διόρθωση της τιµής ζώνης, την ορθότητα της οποίας οι δήµοι όλης της χώρας όφειλαν να ελέγξουν και σε περίπτωση σφάλµατος να διορθώσουν ανεξάρτητα από την υποβολή σχετικής αίτησης των πολιτών.

β. Να µην επιβαρυνθούν µε ΕΕΤΗ∆Ε οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν ζητήσει τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος σε χρόνο προγενέστερο της 17ης Σεπτεµβρίου 2011 αλλά το αίτηµά τους ικανοποιήθηκε από τη ∆ΕΗ σε µεταγενέστερο χρόνο.

γ. Να αντιµετωπιστεί το ζήτηµα της καθυστέρησης αποστολής από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων προς τις ∆ΟΥ των αιτήσεων που υπέβαλαν οι πολίτες ηλεκτρονικά έως 20.3.2012, για µείωση του τέλους, επικαλούµενοι αδυναµία καταβολής του.

Η Αναξάρτητη Αρχή είχε ζητήσει να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισµού και είσπραξης του φόρου, µε γνώµονα τις αρχές της νοµιµότητας, της δικαιοσύνης και αναλογικότητας της φορολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα