Οριστική η ποινή κάθειρξης 8 ετών σε ιρανοαμερικανό πάστορα

03:07 27/8/2013 - Πηγή: TNSite
Επικυρώθηκε σήμερα από το εφετείο της Τεχεράνης η ποινή κάθειρξης οκτώ ετών που είχε επιβληθεί στον ιρανοαμερικανό προτεστάντη πάστορα Σαΐντ Αμπεντινί, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Ο Αμπεντινί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιανουάριο του 2013 με την κατηγορία ότι είχε «ανεγείρει μια ιδιωτική εκκλησία στο σπίτι του» και ότι αποτελούσε «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Το εφετείο της Τεχεράνης (…) επικύρωσε την απόφαση. Κατά συνέπεια, η ποινή των οκτώ

ετών είναι πλέον οριστική», δήλωσε ο δικηγόρος του πάστορα Νασέρ Σαρμπατζί.

Τον προηγούμενο Μάρτιο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι των ΗΠΑ είχε ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Ο Αμπεντινί, που είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα και έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα, αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του. Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Ιράν, όπου κατασκεύαζε ιδιωτικές εκκλησίες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αν και ο νόμος το απαγορεύει.

Ο Αμπεντινί είχε συλληφθεί και το 2009 στη διάρκεια ενός άλλου ταξιδιού του στο Ιράν, όμως στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού δεσμεύθηκε να μην παίρνει μέρος σε θρησκευτικές δραστηριότητες στη χώρα, σύμφωνα με την οικογένειά του. Η σύζυγός του διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι ο Αμπεντινί επέστρεψε στο Ιράν για να χτίσει ένα ορφανοτροφείο.

Το ιρανικό σύνταγμα αναγνωρίζει τα δικαιώματα κάποιων θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ αυτών και των χριστιανών, όμως ο προσηλυτισμός, που θεωρείται αποστασία, τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών βάσει της σαρία (του ισλαμικού νόμου) που ισχύει στο Ιράν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα