Οι ίνες άνθρακα υποκαθιστούν το ατσάλι και το σιδερομπετόν

09:12 1/6/2013 - Πηγή: TNSite

Φωτογραφία: ΡΙΑ-Νόβοστι Οι επιχειρήσεις της ρωσικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας χρησιμοποιούν πολύ τις ίνες άνθρακα. Οι ηγέτες της παγκόσμιας αεροναυπηγικής βιομηχανίας, όπως η Boeing και η Airbus, χρησιμοποιούν και αυτές στην κατασκευή αεροσκαφών ίνες άνθρακα. Η τεχνολογία όμως που έχει αναπτυχθεί στο μοσχοβίτικο εργαστήριο της εταιρείας «Αεροκομπόζιτ» είναι κατά πολύ ανώτερη εκείνης που χρησιμοποιούν οι γίγαντες της παγκόσμιας αεροναυπηγικής.

Για ποιο λόγο επιλέξαμε τις

ίνες άνθρακα, μας εξηγεί ο αναπληρωτής διευθυντής του τεχνολογικού τμήματος της εταιρείας «Αεροκομπόζιτ», Αλεξέι Ουλιάνοφ:

Ιδού το στοιχείο του φτερού του αεροσκάφους κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα. Η βασική του διαφορά από το φτερό από αλουμίνιο έγκειται στο ότι το τμήμα αυτό κατασκευάστηκε χωρίς την χρήση στερεωτικών στοιχείων και συμπληρωματικής συναρμολόγησης. Η διαφορά μάλιστα από το αλουμίνιο είναι ότι αντί για 200 κιλά, ζυγίζει μόνο 50.

Ανεξάρτητα από το σχετικά ελαφρύτερο βάρος, το τμήμα αυτού του φτερού μπορεί να σηκώσει βάρος σχεδόν 2 τόνων. Εκτός από αυτό, το αεροπλάνο με αυτά τα ελαφριά φτερά είναι ικανό να πετάει στον ουρανό σαν ανεμόπτερο. Γι’ αυτό και οι κινητήρες εργάζονται λιγότερο. Αυτό του επιτρέπει να εξοικονομεί έως και 40% των καυσίμων, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων για τους επιβάτες.

Ένα συνηθισμένο στην όψη υλικό μετατρέπεται σε τόσο στερεή κατασκευή, η οποία αντέχει φορτία πολλών τόνων χάρη στη τεχνολογία, η οποία προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο στη Ρωσία. Κομμένο και τοποθετημένο στη κατάλληλη φόρμα το ύφασμα τοποθετείται σε ειδική μονάδα με κενό αέρος και στη συνέχεια σε ένα μεγάλο φούρνο. Εκεί, συμπληρώνεται το πιο σημαντικό στοιχείο – η πίσσα, η οποία συνδέει όλα τα στρώματα του υφάσματος και μετατρέπει το υλικό σε συμπαγές.

Για ορισμένα νέα είδη ινών άνθρακα μας μιλάει ο μηχανικός του πειραματικού εργαστηρίου της εταιρείας «Αεροκομπόζιτ» Αντόν Γιεβντοκίμοφ:

Αυτά είναι τα τελευταία δείγματα νέων ινών άνθρακα. Είναι πιο ανθεκτικά κατά τέσσερις φορές. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί στην μηχανή δοκιμής σε θραύση. Θα στερεώσουμε το δείγμα στους ακροδέκτες και να προχωρήσουμε στο πείραμα. Το δείγμα άντεξε βάρος δύο τόνων. Το ατσάλι θα άντεχε μόλις τέσσερις φορές λιγότερο βάρος.

Τα νέα επιτεύγματα χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία και στην οικοδομή. Για παράδειγμα, συμπληρώνουν με ανθρακικές ίνες το μπετόν. Στα Ουράλια Όρη, στην πόλη Τσελιάμπινσκ ξεκίνησε η παραγωγή ειδικών ανθρακικών ταινιών. Τις χρησιμοποιούν για την επισκευή και την ενίσχυση του σιδερομπετόν των κατοικιών.

Το εύρος των εφαρμογών παρόμοιας τεχνολογίας στην οικοδομή είναι τεράστιο. Η επισκευή των στεγάστρων από σιδηρομπετόν, η ενίσχυση πολλών γεφυρών και υπέργειων διαβάσεων. Και στο βαθμό που οι ανθρακικές ίνες δεν επηρεάζονται από την υγρασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανέγερση και την τεχνική συντήρηση φραγμάτων και υπόγειων αποχετεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα