Οι χημικές ουσίες των φυτοφαρμάκων προκαλούν Πάρκινσον;

20:57 4/12/2013 - Πηγή: TNSite

Τον κίνδυνο προσβολής από Πάρκινσον ενισχύουν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Sanford–Burnham.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Πάρκινσον μπορεί να προκληθεί πιο εύκολα έπειτα από έκθεση σε φυτοφάρμακα όταν στον οργανισμό υπάρχει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη. Αυτή η μετάλλαξη επηρεάζει

τα νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά των νευρικών σημάτων στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την κίνηση και τον συντονισμό (το Πάρκινσον εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου δεν παράγουν αρκετή ντοπαμίνη).

Η συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη αφαιρεί από τα κύτταρα την προστασία που προσφέρουν από τη βλάβη που προξενούν οι χημικές ουσίες.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες παρά το γεγονός ότι η μελέτη δείχνει καθαρά τη σχέση ανάμεσα σε μια γονιδιακή μετάλλαξη και το περιβάλλον, αλλά και τη βλάβη που προκαλείται στη ντοπαμίνη, άλλες μεταλλάξεις και «οδοί» του οργανισμού ασκούν επίσης σημαντική επίδραση. Για αυτό και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια και το περιβάλλον αλληλεπιδρούν.

iatros4u

Keywords
Τυχαία Θέματα