Μεϊμαράκης: Η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων Σαμαρά, θα κριθεί στην επόμενη κάλπη

13:08 25/4/2013 - Πηγή: TNSite

Άρα σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας κυρίαρχος πολιτικός χώρος μαζί με τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και προσθέτει: «ο Αντώνης Σαμαράς υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στιγμή

τις πολιτικές αποφάσεις και υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος είναι σε επιφύλαξη, περιμένει να δει την αποτελεσματικότητα, εάν πιάνουν τόπο δηλαδή οι θυσίες. Αυτό βέβαια θα κριθεί όταν θα πάμε στην επόμενη κάλπη».

Επισημαίνει ότι η αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ συνιστά πλήγμα για το ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ στην ερώτηση, τι διδάσκεται η Κύπρος από την εμπειρία της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Βουλής απαντά: «Καταρχήν να σας πω ότι, όπως οι οικονομολόγοι μας έχουν εξηγήσει, είναι λίγο διαφορετικές οι περιπτώσεις. Η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό πρόβλημα και όχι τραπεζικό. Επίσης, ο εσωτερικός δανεισμός της Ελλάδας ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τον εξωτερικό. Αυτές είναι παράμετροι που διαφοροποιούν τις περιπτώσεις».

Για τις συζητήσεις γύρω από το θέμα της εξόδου από το ευρώ ο κ. Μεϊμαράκης λέει ότι όσον αφορά την Ελλάδα, είχε γίνει πολύς λόγος για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Αυτή τη στιγμή γίνεται η ίδια συζήτηση στην Κύπρο, για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στην κυπριακή Ο ευρωσκεπτικισμός, παραδέχεται, έχει αναπτυχθεί. «Ακόμα και εκείνοι που υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα έχουν κάποιες επιφυλάξεις και αυτές πρέπει να απαντηθούν τάχιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα όργανά της», σημειώνει.

Βεβαίως, υποστηρίζει, πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη και να ενισχύσουμε τις διαδικασίες εκείνες που μας επιτρέπουν να εξηγήσουμε στους εταίρους μας ότι δεν μένουμε με την προϋπόθεση του «πάση θυσία» και με αποτέλεσμα οι χώρες να αποδυναμωθούν και οι πολίτες να καταστραφούν.

Για την περίφημη κοινοτική αλληλεγγύη ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι σαφής: «Θα έλεγα ότι ορισμένες φορές είναι a la carte. Υπάρχει όμως η κοινοτική αλληλεγγύη. Πρέπει όμως να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Και σας το λέω αυτό γιατί θεωρώ ότι η πολιτική δεν είναι μονοδιάστατη, δεν είναι οικονομία» .

Σε παρατήρηση ότι στην Κύπρο υπάρχει πικρία γιατί, όπως λέγεται, η Ελλάδα στο Eurogroup δεν στήριξε στον βαθμό που έπρεπε την Κύπρο, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αγοράστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Μεϊμαράκης σχολιάζει:

«Νομίζω ότι έχουν εξηγηθεί πλήρως αυτά και, απ' ό,τι έχω καταλάβει, ο Έλληνας υπουργός συμπαραστάθηκε πλήρως στην Κύπρο, διότι, όπως ελέχθη, παρουσιάστηκε ότι αυτό ήταν πρόταση σε συμφωνία με την Κύπρο, οπότε, εφόσον δεν αντέδρασε η ίδια η Κύπρος, πώς να αντιδράσει η Ελλάδα; Πιστεύω ότι συμπορεύτηκε. Δεν έχω πλήρη εικόνα και γνώση των τεχνοκρατικών λεπτομερειών για την αγορά και την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως είπατε, αλλά και εκεί νομίζω δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις και από τον κ. Στουρνάρα και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και βέβαια εάν υπάρχουν ακόμη ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και για να μη δηλητηριάζονται οι σχέσεις κανενός».

Ο Ε. Μεϊμαράκης μίλησε στη τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ βρισκόταν στη Λευκωσία για τη σύνοδο των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα