Στις Βρυξέλλες αντιπροσωπείες Σερβίας και Κοσόβου

12:56 25/4/2013 - Πηγή: TNSite
Οι ομάδες της Σερβίας και του Κοσόβου που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της εφαρμογής της συμφωνίας των δύο πλευρών θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Επικεφαλής της ομάδας της Σερβίας είναι ο σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και μετέχουν, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης, Νίκολα Σελάκοβιτς, ο γενικός γραμματέας

της κυβέρνησης, Βέλκο Οντάλοβιτς, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας, Μπράνισλαβ Μίτροβιτς και ο γραμματέας τη σερβικής κυβέρνησης για τη νομοθεσία, Ντέγιαν Τζούρτζεβιτς.

Στην ομάδα του Κοσόβου επικεφαλής έχει τεθεί ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Χαϊρεντίν Κούτσι.

Οι δύο ομάδες θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με την κ. Άστον και στη συνέχεια θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδια για την Ένταξη στην Ε.Ε., Σούζανα Γκρούμπιεσιτς οι ομάδες της Σερβίας και του Κοσόβου για την εφαρμογή της συμφωνίας στη σημερινή συνάντησή τους θα συζητήσουν για τη σειρά με την οποία θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα σημεία και για τις προθεσμίες.

Η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας την οποία μονοέγραψαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι προβλέπει την παραχώρηση πολλών αρμοδιοτήτων για την ένωση των σερβικών δήμων στο Κόσοβο, κυρίως στους τομείς της δικαιοσύνης και της αστυνομίας.

Στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη στο Βελιγράδι της ομάδας που θα καταρτίσει το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών καθορίστηκε η σύνθεση της.

Την περασμένη Τρίτη η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε συμπεράσματα με τα οποία συγκροτήθηκε η ομάδα για την επεξεργασία του σχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας για τις αρχές εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας. Αποστολή της ομάδας είναι να συντάξει και να παραδώσει στην κυβέρνηση της Σερβίας σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών και τα χρονικά περιθώρια.

Η κυβέρνηση της Σερβίας τη Δευτέρα ενέκρινε την πρόταση συμφωνίας με την Πρίστινα και αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει η Σερβική Βουλή για να εξετάσει την έκθεση της κυβέρνησης για τη μέχρι τώρα διαδικασία του πολιτικού και τεχνικού διαλόγου με το Κόσοβο, μέρος της οποίας και η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της Πρίστινας που θα συναντηθεί με την κ. Άστον θα παρουσιάσει σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας με το Βελιγράδι.

Εγγυητές της συμφωνίας είναι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, είπε ο κ. Θάτσι και ζήτησε απ' όλους τους θεσμούς του Κοσόβου να συμμετάσχουν στην υλοποίησή της, εκτιμώντας ότι πρόκειται για σχέδιο ειρήνης, κατανόησης, ανοχής, μελλοντικού κοινού βίου και σχέδιο ανάπτυξης.

«Πρόκειται για συγκεκριμένο σχέδιο με νομικές πράξεις και χρονικές προθεσμίες. Αναμένουμε έως τις 26 Απριλίου να συμφωνήσουμε για το σχέδιο υλοποίησης, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, ώστε να αρχίσουμε αμέσως να την εφαρμόζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Η τύχη της συμφωνίας εξαρτάται από την υλοποίησή της, τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

«Δεν πρέπει να φοβούνται τη συμφωνία οι πολίτες του βορείου Κοσόβου, ανεξάρτητα από τους αποπροσανατολιστικούς τόνους ορισμένων που κρατούσαν το βόρειο Κόσοβο όμηρο επί 14 χρόνια», δήλωσε ο κ. Θάτσι.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα