Με βαριά ατζέντα η Α. Μέρκελ στο Παρίσι

04:21 31/5/2013 - Πηγή: TNSite
Στο Παρίσι βρίσκεται η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για να συναντηθεί με το γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για χαλάρωση της πολιτικής σκληρής λιτότητας.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται να προσπαθούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους, με τη Γερμανία, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, να βάζει νερό στο κρασί της για τη σκληρή λιτότητα.

Ολάντ και Μέρκελ

θα συζητήσουν για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με στόχο την ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας, ενδεχομένως και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, καθώς ήδη ο Ολάντ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της εμβάθυνσης της οικονομικής διακυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ωστόσο, το θέμα που καίει είναι η ανεργία των νέων, που σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία πλησιάζει το 60% και απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστική ήταν η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία χαμένη γενιά στην Ευρώπη, ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής στις χώρες του Νότου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί επίσης η τραπεζική ένωση και η δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, μετά και την απόφαση της Κομισιόν να δώσει παράταση δύο ετών στο Παρίσι για να προωθήσει ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Πάντως η σχέση Ολάντ-Μέρκελ δεν είναι ανέφελη καθώς ηγετικό στέλεχος τους κόμματος της Μερκελ, χαρακτήρισε ανάρμοστη τη δήλωση Ολάντ ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να υπαγορεύει στη Γαλλία τι να κάνει.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα