Με άγριες διαθέσεις η τρόικα στην Αθήνα

09:12 4/11/2013 - Πηγή: TNSite

Mε άγριες διαθέσεις καταφθάνει αύριο στην Αθήνα η τρόικα καθώς είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν τις θέσεις του στα τρία μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με αιχμή το δημοσιονομικό κενό, τις απολύσεις στο Δημόσιο και τις αμυντικές βιομηχανίες.

Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης τα

μέτρα του 2014, τα οποία η τρόικα υπολογίζει σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, απαντά το υπουργείο Οικονομικών, και θα καλυφθεί με διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα στο ασφαλιστικό και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας σχετικά με το μέγεθος και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού και να ενσωματωθούν οι προβλέψεις του στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017.
Μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ), με την τρόικα να εμμένει στο «λουκέτο» της ΕΑΣ.
Τέλος ασφυκτικά είναι και τα χρονοδιαγράμματα στο ζήτημα της κινητικότητας. Υπάρχει η δέσμευση για συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014 εκ των οποίων 4.000 εντός του 2013, καθώς και η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως έχει ζητήσει δίμηνη παράταση του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα