Κρέας και γλυκά «ευνοούν την κατάθλιψη στους άνδρες»

02:57 23/9/2013 - Πηγή: TNSite

Κρέας και γλυκά «ευνοούν την κατάθλιψη στους άνδρες»

Οι μεσήλικες άντρες που τρώνε πάρα πολλά πρόχειρα φαγητά, όπως επεξεργασμένα κρεατικά και ροφήματα με ζάχαρη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία πολυετή μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι τρέφονται υγιεινά, καταναλώνοντας καθημερινά άφθονα φρούτα και λαχανικά, φαίνεται ότι είναι προστατευμένοι.

Επιπλέον, η απώλεια των περιττών κιλών με τη βελτίωση της διατροφής και της συστηματικής γυμναστικής μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

«Η μελέτη μας ενισχύει την θεωρία ότι η υγιεινή διατροφή

έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και στην πρόληψή της», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ανού Ρουουσούνεν, από το Τμήμα Επιδημιολογίας, Διατροφής & Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 άνδρες, την υγεία των οποίων παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί τουλάχιστον 13 χρόνια (η μέγιστη διάρκεια παρακολούθησης ήταν 20 χρόνια).

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη συχνά τρέφονται ανθυγιεινά και καταναλώνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές εάν η διατροφή σχετίζεται με τον κίνδυνο κατάθλιψης σε υγιείς ανθρώπους.

Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι εθελοντές έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά και λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Προστατευτική δράση φάνηκε επίσης να ασκεί και η κατανάλωση άφθονου καφέ.

Όταν, εξάλλου, οι ερευνητές ζήτησαν από μία ξεχωριστή ομάδα 140 ανδρών και γυναικών να ακολουθήσουν επί τρία χρόνια ένα πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής, διαπίστωσαν πως προστατευτικά δρα και η απώλεια των περιττών κιλών.

Αντιθέτως, μία διατροφή πλούσια σε λουκάνικα, επεξεργασμένα κρεατικά, αναψυκτικά με ζάχαρη, γλυκά, ανθυγιεινά σνακ, επεξεργασμένα τρόφιμα και ψητές στο φούρνο ή τηγανητές πατάτες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν τμηματικά στις επιθεωρήσεις«Psychotherapy and Psychosomatics», «European Journal of Nutrition», «Public Health Nutrition» και «Diabetic Medicine».

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα