Κλασικά, απρεπή και γεμάτα ''attitude''

14:50 21/10/2013 - Πηγή: TNSite

Δεδομένης της εξέχουσας θέσης της στην βρετανική εικαστική σκηνή της δεκαετίας του 1990, είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί η Σάρα Λούκας δεν είχε, μέχρι σήμερα, τη δική της αναδρομική στο Λονδίνο.

Η Λούκας είναι ίσως από τις πιο άξιες της δεκαετίας της για ενδελεχή παρουσίαση του έργου της, διότι, σε αντίθεση με πολλούς από τους καλλιτέχνες της γενιάς της, έχει παράγει μερικά από τα πιο αξιόλογα και καλύτερα έργα της σήμερα.

Ο τίτλος της έκθεσης ( «Situation», έως 15 Δεκεμβρίου, Whitechapel Gallery) απορρέει από τη σειρά εγκαταστάσεων και εκθέσεων που δημιούργησαν πέρυσι

η Λούκας και οι συνεργάτες της για τηνMayfair Gallery της αντιπροσώπου της στο Λονδίνο, Sadie Coles. «Την εκτίναξαν ξανά στο κέντρο του χώρου της τέχνης», λέει η διευθύντρια της Whitechapel, Iwona Blazwick. «Τα βρήκα συναρπαστικά, και παρ’ όλο που είναι καινούρια και με πολλές νέες συνεργασίες, είναι και μια υπενθύμιση των πρώτων της ημερών…Έχουν την ίδια ενέργεια». Η έκθεση στη Whitechapelεπεκτείνει τις προηγούμενες εκθέσεις της και περιλαμβάνει και μια σειρά από mises-en-scènes, αναφέρει η Blazwick.

Τα πιο γνωστά της έργα παραμένουν τα “άσεμνα”, τα γλυπτά από τη δεκαετία του ’90 που συγχέουν τα αντικείμενα του Ντυσάμπ με μια εσάνς βρετανικού χιούμορ. Το έργο της από τότε έχει εξελιχθεί και χρησιμοποιεί σε αυτό και παραδοσιακά υλικά, όπως γύψο και χαλκό. «Γίνεται κλασική, χωρίς όμως να χάνει αυτή τη χαρακτηριστική της ενέργεια, την επιθετική, άσεμνη, τραχυά και φορτωμένη στάση της», εξηγεί η Blazwick. «Τώρα πια συνδυάζει το ταπεινό με το λαμπερό, το ανώτερο, το κλασικό, το αρχαϊκό».

Οι πρόσφατες σειρές της «NUDS» και «Penetralia», βασίζονται σε μια γλυπτική παράδοση που φτάνουν πίσω στον Μπρανκούζι, τον Μουρ και τον Χέπγουορθ. «Αυτό είναι κάτι ακόμα που θα δει ο επισκέπτης αυτής της έκθεσης, την εμφάνιση της ως πάρα πολύ καλή γλύπτρια», συμπληρώνει η Blazwick. «Το θέμα δεν είναι μόνον η στάση και η κρίση αξιών που προκύπτουν από τις “άσεμνες” αναπαραστάσεις της, αλλά κυρίως η ικανότητά της να δημιουργεί ένταση και χώρο». Την έκθεση στηρίζει οικονομικά η Louis Vuitton.

Ben Luke

Keywords
Τυχαία Θέματα