Η Ισπανία και η Ιρλανδία δε θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική βοήθεια

03:36 9/10/2013 - Πηγή: TNSite
Ούτε η Ισπανία, αλλά ούτε και η Ιρλανδία είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω οικονομική βοήθεια όταν λήξουν στα τέλη της χρονιάς τα προγράμματα δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι η Ισπανία

δεν επιθυμεί περαιτέρω βοήθεια και ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ιρλανδίας για το 2014 είναι καλυμμένες.

Το Ιρλανδικό μνημόνιο που προέβλεπε δάνειο 67,5 δισ. ευρώ ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου και το Δουβλίνο έχει ήδη προβλέψει να αναζητήσει προληπτική χρηματοδοτική γραμμή ύψους 10 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο σοκ της οικονομίας όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, η ευρωζώνη έχει ήδη προσφέρει 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της πέρυσι, ωστόσο η Μαδρίτη χρειάστηκε μόνο 41 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα με σκληρά μέτρα και διεθνή εποπτεία.Ακόμη και αν υπάρξει πρόβλημα, η Ισπανία δε θα μπορέσει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τα 100 δισ. ευρώ μετά το τέλος του 2013 που ολοκληρώνεται χρονικά το πρόγραμμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ειδικά με την Ιρλανδία θα δοθεί σήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση προγραμμάτων δανεισμού και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα