«Η Γερμανία δεν θα αλλάξει τη στάση της απέναντί σας»

11:50 29/9/2013 - Πηγή: TNSite
Οι συζητήσεις για το νέο δάνειο και το μνημόνιο που θα το συνοδεύει μόλις άρχισαν στην Αθήνα, αποκαλύπτει στη Realnews ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Ο Αυστριακός ανώτατος κοινωνικός αξιωματούχος «αρχιτέκτονας» των συζητήσεων για το τρέχον μνημόνιο

και «ειρηνοποιός» μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, δεν αποκλείει πρόσθετα μέτρα και υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Αθήνα, ενώ διαψεύδει τις προσδοκίες για χαλάρωση της λιτότητας και αλλαγή στάσης της Γερμανίας μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Euro Working Group θεωρεί «κλειδί» για τη βιωσιμότητα του χρέους τις αποκρατικοποιήσεις-για τις οποίες ζητεί από την Αθήνα σοβαρή δουλειά-, προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στα προγράμματα διάσωσης για αρκετό καιρό ακόμα και αμφιβάλλει ευγενικά για τη δυνατότητα να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014. Πάνω απ’ όλα, όμως, ετοιμάζεται για ένα πολύ ενδιαφέρον φθινόπωρο, και ίσως για έναν ακόμα πιο ενδιαφέροντα χειμώνα.

-Τι περιμένετε μετά τις εκλογές στη Γερμανία; Θα έχουμε επιτάχυνση των κοινοτικών διαδικασιών που είχαν «κολλήσει», όπως για παράδειγμα η τραπεζική ένωση και η αναδρομικότητα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;«Σε γενικές γραμμές, ναι. Πρέπει όμως να περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό δεν θα γίνει αμέσως-θα πάρει λίγο καιρό. Είναι δυνατοί αρκετοί συνδυασμοί μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, και αυτό ακριβώς θα είναι η βάση για μία κυβερνητική συμμαχία που θα θέλει μία πιο ανεπτυγμένη Ευρώπη και μια καλύτερη ευρωζώνη. Θα έλεγα ότι η τραπεζική ένωση θα επιταχυνθεί. Όλοι, φυσικά, έχουν διαφορετικές απόψεις, εκτιμώ όμως ότι θα κάνουμε εξαιρετική πρόοδο-ακόμη και φέτος».

-Βλέπετε κάποια αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα; Σκοπεύει κανείς να χαλαρώσει την πίεση;«Όχι. Πολλοί έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς προσδιορίζεται σήμερα η πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές όμως οι απόψεις της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης αντανακλούν και στην επόμενη κυβέρνηση».

-Πώς θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση; Θα χρειαστούν κι άλλα δανεικά; Και αν ναι, θα συνοδευτούν από νέο μνημόνιο;«Το πρόγραμμα “τρέχει” μέχρι το τέλος του 2014 όπως το βλέπει η Ε.Ε. και έως το τέλος του 2016 όπως το βλέπει το ΔΝΤ. Το ερώτημα για το ποιο είναι το κενό το 2014 και για το εάν αυτό απαιτεί αλλαγές στο μνημόνιο μόλις άρχισε να συζητείται στο επίπεδο των ειδικών στην Αθήνα με την τρόικα. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων θα γίνουν γνωστά πριν σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία ή όχι. Τα δεδομένα που θα μας δώσει η τρόικα θα καθορίσουν ποια είναι η κατάσταση με τη χρηματοδότηση και αν υπάρχουν όντως οι διασφαλίσεις για δωδεκάμηνη χρηματοδότηση που απαιτεί το ΔΝΤ. Επιπλέον, η τρόικα θα μας πει αν πρέπει να επέμβουμε τώρα-το φθινόπωρο- ή λίγο αργότερα».

-Τα νέα λεφτά σημαίνουν νέο μνημόνιο, με νέους όρους και υποχρεώσεις;«Όλα εξαρτώνται από το εάν θα υπάρχουν πρόσθετα λεφτά και από το εάν θα υπάρχουν αναδιατάξεις μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα που να καλύπτουν τα κενά. Πρέπει να δούμε αν μιλάμε για πρόσθετα χρήματα-και πόσα είναι αυτά- και ακολούθως ποιες θα είναι οι αλλαγές και ποια θα είναι η φύση των αλλαγών στο μνημόνιο. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι υπάρχουν πάντα αλλαγές στο μνημόνιο, διότι οι οικονομικές συνθήκες αλλάζουν. Θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να μην αλλάξει και το μνημόνιο. Αυτό δεν έχει γίνει ούτε μία φορά στην ιστορία του ΔΝΤ».

-Ούτως η άλλως, η Ελλάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρέπει να μειώσει το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Βλέπετε την ελληνική κυβέρνηση να έχει την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο; Πολλές φορές αρνούνται τα αυτονόητα. Θα πιεστούν να μειώσουν το Δημόσιο ή θα πάρουν και άλλα μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις;«Ακούστε… Το μνημόνιο είναι πολύ ξεκάθαρο για τη μείωση του δημόσιου τομέα. Η μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα είναι προς το μέγιστο συμφέρον, θα έλεγα, των Ελλήνων πολιτών. (…)».

-Σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό, πηγές της Αθήνας λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να πάρει άλλα μέτρα. Πώς το σχολιάζετε;«Το μόνο που έχω δει εγώ-και γι’ αυτό δεν μπορώ να σχολιάσω τα περί έλλειψης βούλησης για λήψη πρόσθετων μέτρων- είναι διάφορες αναφορές στον Τύπο που λένε ότι “η κυβέρνηση είπε αυτό, εκείνο και το άλλο”. Όμως, καθώς έχουμε κάνει προγραμματισμό μόνο για έναν χρόνο (και όχι για το 2015 και το 2016), δεν μπορούμε να απαντήσουμε τι ακριβώς ισχύει. Δεν ξέρουμε. Πρέπει πρώτα να μάθουμε ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός για το 2014, να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη και μετά να μας παραδοθεί, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, η επικαιροποίηση της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Ίσως οι ελληνικές Αρχές να έχουν κάνει τις δικές τους μετρήσεις-και έχω πολύ μεγάλη περιέργεια να τις δω. Χωρίς υπολογισμούς, όμως, δεν υπάρχει κανένας ρεαλιστικός τρόπος να πούμε “εντάξει, μην πάρετε κανένα νέο μέτρο” ή “πρέπει να πάρετε… βουνά νέων μέτρων”. Το ΔΝΤ βλέπει τους υπολογισμούς με μεγαλύτερο σκεπτικισμό απ’ ό,τι οι ελληνικές Αρχές».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα