Η ελληνική νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα πάει Ευρωκοινοβούλιο

16:21 16/11/2013 - Πηγή: TNSite

Οι φιλόδοξοι αυτοί νέοι επιχειρηματίες (με 15 συνολικά καινοτόμες προτάσεις ψηφιακού επιχειρείν, που καλύπτουν θέματα από την «έξυπνη» κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων σε αστικά περιβάλλοντα μέχρι την τήρηση ηλεκτρονικού ιστορικού φακέλου ασθενών) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενημερωτική εκδήλωση για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καινοτόμες startups, καθώς και σε σεμινάριο καινοτομικής επιχειρηματικότητας με τίτλο «Καινοτομία: η διέξοδός μας από την κρίση».

Το πρώτο «μάθημα» περιλάμβανε

μια απολαυστική διάλεξη από δύο καταξιωμένους επιχειρηματίες για το πώς δημιουργείται και αναπτύσσεται μια καινοτόμος μικρομεσαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο Per Werngren, CEO της Σουηδικής εταιρείας Idenet και ο Donal Cullen, CEO της Ιρλανδικής εταιρείας SpanishPoint, μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες για το πώς ακόμη και μέσα από την κρίση και τις δυσκολίες, μπορεί κανείς να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες που να ανταγωνίζονται με επιτυχία τους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς. Σύμφωνα με τους δύο επιχειρηματίες, το μικρό μέγεθος και η ευελιξία μιας startup αποτελούν πλεονεκτήματα που τρομάζουν τις μεγάλες, δυσκίνητες εταιρείες.

Στη συνέχεια, δύο ειδικοί «προπονητές καινοτομίας» πανευρωπαϊκής φήμης, πραγματοποίησαν εντατικά μαθήματα για το πώς κανείς μετατρέπει την ιδέα του σε καινοτόμο επιχείρηση, παρουσιάζοντας παραδείγματα από τη δική τους πλούσια επιχειρηματική εμπειρία και χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθοδολογίες καινοτομικού επιχειρείν.

O Ολλανδός Alain le Loux εκπαιδεύει περισσότερες από 20 επίλεκτες εταιρείες startup κάθε χρόνο για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), αναλαμβάνοντας να μετατρέψει μια πρωτόλεια ιδέα σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που θα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στη διεθνή αγορά. Ο Roald Sieberath είναι ένας από τους πλέον γνωστούς "business accelerators" του Βελγίου καθώς αναλαμβάνει την εκπαίδευση Βελγικών startups για λογαριασμό της Microsoft. Ειδικεύεται στη δημιουργία «συνεργατικών οικοσυστημάτων καινοτομίας», προτάσσοντας την συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη από τον σκληρό ανταγωνισμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Νίκος Καλλιαγκόπουλος, οικονομικός αναλυτής που εργάζεται στο Ολλανδικό venture capital fund Dutch Expansion Capital που εξειδικεύεται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αποκρυπτογράφησε για τους φιλόδοξους επιχειρηματίες την ορολογία των επενδύσεων και αποκάλυψε μυστικά για το πώς κανείς μπορεί να αναζητήσει με επιτυχία χρηματοδότηση για την ιδέα του.

Τέλος, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Λεμονίδης, παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά για τη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Στην ιστοσελίδα http://access2eufinance.ec.europa.eu μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες (και στα Ελληνικά) για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, καθώς και πληροφορίες για το σε ποιους φορείς πρέπει κανείς να απευθυνθεί για αυτά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Ευρωβουλευτής κος Τσουκαλάς δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ιδέες και την όρεξη των νέων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τον κο Τσουκαλά: «η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το ισχυρότερο κεφάλαιό μας και το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το μέλλον της πατρίδας.

Διαθέτουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά Ελλήνων και κινδυνεύουμε να την αφήσουμε να χαθεί ή να μεταναστεύσει από τον τόπο.

Οφείλουμε να πάψουμε να στεκόμαστε εμπόδιο στους νέους ανθρώπους και στα όνειρά τους. Κι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να επιτρέψουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την νεανική καινοτομική επιχειρηματικότητα, επιτρέποντας στα παιδιά που φοιτούν στα πανεπιστήμιά μας να μετατρέψουν τις εξαιρετικές τους ιδέες σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, πλούτο και κοινωνική ευημερία. Για να επιτευχθεί αυτό οφείλει το ίδιο το κράτος να καινοτομήσει στο πώς αντιλαμβάνεται το λόγο ύπαρξής του του.

Για να αντιμετωπίσουμε το «εθνικά αυτοκτονικό» ποσοστό νεανικής ανεργίας της χώρας μας απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για εξάλειψη της γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργία δομών ενίσχυσης και χρηματοδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και ξερίζωμα νοοτροπιών «ποινικοποίησης» της επιχειρηματικότητας που συναντούμε στα ελληνικά πανεπιστήμια και στο δημόσιο βίο. Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, τουλάχιστον να μην στεκόμαστε εμπόδιο στην σκληρή προσπάθεια που κάνουν.

Αυτό το μικρό σεμινάριο που ετοιμάσαμε στις Βρυξέλλες για την ομάδα του Ennovation είναι το ελάχιστο που θα μπορούσα να προσφέρω ως Ευρωβουλευτής για να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια.»

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα