«Η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το τούνελ»

15:00 6/12/2013 - Πηγή: TNSite
Συνέντευξη στη Γαλλική εφημερίδα, Liberation, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα με τίτλο, πρέπει να μας βοηθήσουν για να γίνει το χρέος βιώσιμο, ενώ στον υπέρτιτλο σημειώνεται ότι η Ελλάδα από δω και στο εξής είναι πάρα πολύ κοντά στην έξοδο από το τούνελ.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι μετά από 4 χρόνια λιτότητας η Ελλάδα

ελπίζει ότι οι εταίροι της θα την βοηθήσουν να διασωθεί μειώνοντας το χρέος που κατέχει, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012, στον κύκλο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εξηγεί στην εφημερίδα τι περιμένει από την Ευρωζώνη, παραμονές της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Γ. Στουρνάρας δηλώνει ότι από το 2013 η ύφεση στη χώρα μας είναι χαμηλότερη της αναμενόεμνης και σημειώνει ότι το ΔΝΤ και η Επιτροπή επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας: Θα πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ το 2014, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013).

Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι προβλέπουμε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή πέραν του κόστους για το χρέος, της τάξης των 340 εκατ. ευρώ, ήδη από το τέλος του χρόνου και προσθέτει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,8 δισ. ευρώ το 2014.

"Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το τούνελ", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει ένα τεράστιο έργο, μέσα σε τρία χρόνια, και σε ότι αφορά την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για την τρόικα σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι.Και προσθέτει ότι η τρόικα θα πρέπει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο και προσθέτει ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις, που στην Ελλάδα είναι περισσότερες από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα