Η Ελλάδα δεν είναι ξεχωριστή περίπτωση, υποστηρίζουν στο νέο τους βιβλίο Τσακαλώτος - Λάσκος

14:01 14/10/2013 - Πηγή: TNSite

Το μύθο της «μοναδικής περίπτωσης» για την Ελλάδα βάζουν στο στόχαστρο οι οικονομολόγοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Λάσκος, στο βιβλίο τους «Το χωνευτήρι της αντίστασης – Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομική κρίση».

Το νέο βιβλίο που συνέγραψαν οι δύο ριζοσπάστες οικονομολόγοι, βάζει στο στόχαστρο τους μύθους της κυρίαρχης άποψης στην Ευρωζώνη ότι η ελληνική κρίση αποτελούσε μία «μοναδική περίπτωση»

και τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα σε ένα διεθνές πλαίσιο από τη σκοπιά της κριτικής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Όπως λένε οι συγγραφείς, οι ρίζες της αναταραχής του 2008 εντοπίζονται στις ίδιες τις δομές της νεοφιλελεύθερης οικονομικής τάξης και η προοδευτική έξοδος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης από την κρίση σημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν περιορισμοί στη νεοφιλελεύθερη τάξη.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι κεϋνσιανές πολιτικές, που κυριαρχούσαν στην παγκόσμια οικονομία πριν την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Στο προηγούμενο βιβλίο τους, «Τα 22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι», οι δύο συγγραφείς επιχείρησαν να αποδομήσουν τους μύθους που περιβάλλουν την ελληνική κρίση, που αναπτύχθηκαν ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την προσφυγή της χώρας στο Μνημόνιο.

Στο επίκεντρο της κριτικής ήταν τα λεγόμενα «αυτονόητα» του κυρίαρχου λόγου και της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα.

SpiroSpero

Keywords
Τυχαία Θέματα