Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα

11:28 17/6/2013 - Πηγή: TNSite

Εν όψει της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αφού εξέφρασαν λύπη για το κλείσιμο της ΕΡΤ χωρίς δημοκρατικό διάλογο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παρόμοια εξέλιξη, όπως υπογράμμισαν, θα ενείχε τον κίνδυνο να «παγώσει για μήνες» η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να μην κεφαλαιοποιηθούν οι θυσίες των Ελλήνων σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Από αυτές τις προειδοποιήσεις γίνεται σαφές ότι για την ΕΕ προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της

πολιτικής και κοινωνικής συνοχής, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Μάλιστα, όπως σημείωναν κοινοτικές πηγές, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα δημιουργούσε προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος με τον κίνδυνο νέου εκτροχιασμού του, ιδίως μετά την πρόσφατη αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την απώλεια των αναγκαίων προβλεπόμενων εσόδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης που κερδήθηκε με κόπο από την Αθήνα και η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση για εφαρμογή του Μνημονίου δεν θα πρέπει επ' ουδενί να τεθούν εν αμφιβόλω λόγω της ΕΡΤ.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαπιστώνουν ότι η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης έχει εκ νέου τεθεί σε δοκιμασία, εν μέσω των σεναρίων για πρόωρες εκλογές και τονίζουν ότι θα πρέπει να καταλήξει θετικά η προσπάθεια εκτόνωσης της πολιτικής έντασης που συσσώρευσε το «λουκέτο» στην ΕΡΤ μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Για τους λόγους αυτούς, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι θα πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες, ώστε ο νέος δημόσιος φορέας Ραδιοτηλεόρασης να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

Μετά την επιστολή του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πρωτοβουλία για την ΕΡΤ ανέλαβε και ο πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ΜΜΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν Μαρί Καβαντά.

Ο πρώην πρόεδρος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Γαλλίας τόνισε ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει τη συμβατότητα του νέου ραδιοτηλεοπτικού δημόσιου φορέα στην Ελλάδα, με τις βασικές αρχές της ανεξάρτητης λειτουργίας της, της διαφάνειας, του σεβασμού της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς της.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ευρωβουλή, η Κομισιόν δεν ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες, επαναλαμβάνοντας ότι είναι θέμα των ελληνικών Αρχών η λύση για την ΕΡΤ. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε ότι ο πρόεδρος Μπαρόζο προτίθεται να στείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν ενημερωνόταν συνεχώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον κ. Σαμαρά.

Παράλληλα, δυσφορία προκάλεσε στον επίτροπο οικονομίας Όλι Ρεν η ανάμειξη του ονόματός του σε σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος απαίτησε το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε και το Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι ουδεμία παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων δεν έγινε για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σύμφωνα ακόμη με τον ίδιο εκπρόσωπο, δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελας Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά.

"Βεβαίως σχετίζεται με το πλαίσιο των συμφωνηθέντων για κατάργηση θέσεων στον δημόσιο τομέα, αλλά αυτό το μέτρο δεν συζητήθηκε με τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση", διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: Έθνος

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα