Γνωριμία με τον Βραζιλιάνικο Κινηματογράφο

17:57 25/6/2013 - Πηγή: TNSite

Τα θερινά σινεμά αποτελούν αγαπημένο καταφύγιο όταν «χτυπάει» ο αθηναϊκός καύσωνας. Την ευκαιρία μιας σινεφίλ απόδρασης μας δίνει η 3η Εβδομάδα Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου (27 Ιουνίου-3 Ιουλίου) που φιλοξενείται στο θερινό σινεμά «Λαϊς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα που διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τη πρεσβεία της Βραζιλίας, μας «συστήνει» μερικούς από τους πιο ανήσυχους δημιουργούς του Βραζιλιάνικου σινεμά. Δεκατρείς μεγάλου μήκους αλλά και έντεκα μικρούς μήκους ταινίες

λειτουργούν ως πυξίδα για να γνωρίσουμε τις σημαντικότερες τάσεις της βραζιλιάνικης κινηματογραφικής παραγωγής.

Η αυλαία θα ανοίξει με το υπαρξιακό road movie «Στην άκρη του δρόμου» του Breno Silveira που ακολουθεί την παράδοση του σινεμά νόβο. Η ταινία ξετυλίγει την ιστορία ενός ενός φορτηγατζή που παλεύει να ξεπεράσει το τραύμα και την ενοχή του για την απώλεια της γυναίκας του. Η τυχαία συνάντησή του με ένα ορφανό αγόρι που αναζητεί τον πατέρα του και η σχέση του με το παιδί θα τον βοηθήσει να συμφιλιωθεί με την απώλεια και να ξαναπλησιάσει τη δική του οικογένεια. Πρωταγωνιστούν ο καταξιωμένος ηθοποιός Ζοάο Μιγκέλ και το παιδί-θαύμα Βινίσιους Νασιμέντο.

Το πρόγραμμα προβολών μας προσφέρει μεγάλη γκάμα επιλογών: θα δούμε, μεταξύ άλλων, το «Όριο» (1930), ένα αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου γυρισμένο από τον εικοσάχρονο εστέτ Μάριο Πεϊσότο. Η ταινία αποκαταστάθηκε μετά από πολλές περιπέτειες και θεωρείται μια από τις πιο πρωτοποριακές δημιουργίες. Ταινία-σταθμός θεωρείται και το δράμα «Ξερές ζωές» που φέτος κλείνει μισό αιώνα ζωής και έχει τη σφραγίδα του πατριάρχη του «σινέμα νόβο» Νέλσον Περέιρα ντος Σάντος. Μέσα από την οδύσσεια μιας οικογένειας αποτυπώνεται η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα της βορειοανατολικής Βραζιλίας.

Ένα ενδιαφέρον γυναικείο πρόσωπο και μια επίσης βραβευμένη, δυνατή ερμηνεία από την τηλεοπτική σταρ Καμίλα Πιτάνγκα βρίσκονται στην καρδιά του «Θα δεχόμουν και τα χειρότερα νέα από τα όμορφά σου χείλη» (2011). Το τελευταίο φιλμ του Μπέτο Μπραντ, με συν-σκηνοθέτη τον Ρενάτο Σιάσκα διασκευάζει ένα μυθιστόρημα σε σύγχρονο ερωτικό (μελό)δραμα. Σε μια μικρή θρησκόληπτη κοινότητα στην ενδοχώρα του Παρά, ο περιπετειώδης φωτογράφος Καουμπύ, η μυστηριώδης και ασταθής Λαβίνια και ο σύζυγός της, πάστορας Ερνάνι, συνδέονται και συγκρούονται σε ένα παθιασμένο ερωτικό τρίγωνο.

«Ο Παλιάτσος» (2011) του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σέλτον Μέλλο.

«Ο Παλιάτσος» (2011) του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σέλτον Μέλλο ξετυλίγει τις γλυκόπικρες περιπέτειες ενός περιοδεύοντος τσίρκου. Στο αποκορύφωμα μιας προσωπικής κρίσης ο κλόουν Μπενζαμίν, που ερμηνεύει ο Σέλτον Μέλλο, αποφασίζει να εγκαταλείψει το θίασο και να δοκιμάσει να εργαστεί ως υπάλληλος. Όμως η θλιβερή πραγματικότητα της «κανονικής» ζωής τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει εναλλακτική λύση.

Στις εμπορικές επιτυχίες του συγκαταλέγεται η «Ομάδα επίλεκτων 2» του Ζοζέ Παντίλια, ένα αγωνιώδες αστυνομικό θρίλερ με φόντο το Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο κεντρικός ήρωας, ο έντιμος και σκληροτράχηλος συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Νασιμέντο, άθελά του γίνεται πρώτα πιόνι σε πολιτικές μηχανορραφίες και ύστερα κινούμενος στόχος ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Από τη μια μεριά ο εξωτερικός εχθρός, οι δολοφονικές συμμορίες στις φαβέλες, από την άλλη ο εσωτερικός, μια διεφθαρμένη ομάδα αστυνομικών της δίωξης ναρκωτικών που συμπεριφέρεται εξίσου εγκληματικά.

Στη ζώνη του λυκόφωτος των απατεώνων, των γκάνγκστερ και των διεφθαρμένων πολιτικών κινείται το εντυπωσιακό ντεμπούτο «Δυο τρυγόνια» (2012) του Αφόνσο Πογιάρτ. Στην υπόθεση του ιδιότυπου αυτού φιλμ νουάρ, ο τριαντάχρονος Εντγκάρ από το Σάο Πάουλο βάζει σε εφαρμογή ένα έξυπνο σχέδιο για να κλέψει το βρόμικο χρήμα με το οποίο ένας επικίνδυνος γκάνγκστερ προσπαθεί να εξαγοράσει την προστασία κάποιου βουλευτή.

Ο πρώην κριτικός και ντοκιμαντερίστας Kleber Mendonça Jr. συνθέτει μια εξαιρετικά πρωτότυπη μελέτη της καθημερινότητας και της ασφάλειας στο «Ήχοι από τα πέριξ» ενώ ο μουσικός Oswaldo Montenegro διερευνά τις σχέσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας και ιδεολογίας στο νεανικό «Λέο και Μπία».

Ένας αναρχικός ποιητής οδηγείται σε μια άνιση αναμέτρηση με το σύστημα εξουσίας, στο τρίτο-και πιο ώριμο φιλμ- του Κλαούντιο Ασσίς «Αρουραίος πυρετός». Η ταινία απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεύτηκε πέρυσι από την Ένωση Βραζιλιάνων Κριτικών. Την επιμέλεια του κινηματογραφικού αφιερώματος έχουν οι Νίκος Σαββάτης, Γιάννης Ανδρέου, Γιάννης Παπαδάκης.

Πληροφορίες: Επισκεφθείτε το σάιτ http://cinebratenas.com για επιπλέον λεπτομέρειες. Τρίτη Εβδομάδα Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου. Είσοδος: 4 ευρώ.

clickatlife.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα