Γιατί παθαίνουμε κράμπες;

06:36 25/11/2013 - Πηγή: TNSite

Οι κράμπες δεν είναι κάτι άλλο παρά μυϊκές συσπάσεις, ίδιες με αυτές που παθαίνουν οι μύες του σώματος κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Την ώρα της άσκησης δηλαδή ο εγκέφαλος δεν δίνει εντολές στους μύες να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να το σώμα να παθαίνει να κράμπες.

Μια βασική θεωρία είναι ότι η κράμπες των μυών συμβαίνουν εξαιτίας της υπερβολικής κούρασης. Μια αρκετά δύσκολη άσκηση λοιπόν μπορεί ταλαιπωρήσει και να δημιουργήσει στο σώμα αυτό το ανεπιθύμητο

πιάσιμο.

Από την άλλη μία άλλη μελέτη ισχυρίζεται ότι ο ένοχος είναι η αφυδάτωση. Ωστόσο η επιστήμονες δεν επιβεβαιώνουν ακόμα την μελέτη αυτή. Η αφυδάτωση προκαλεί ασφαλώς ανισορροπίες στο σώμα, ιδιαίτερα των υγρών και των αλάτων. Το σημαντικό όμως είναι ότι επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, όχι ένα εντοπισμένο μυ.

Το μόνο που μπορούμε να ισχυριστούμε είναι ότι με την αφυδάτωση συνεπάγεται και συναφείς εξάντληση των ορυκτών όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Η έλλειψη των παραπάνω μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κράμπες, όχι να γίνουν η αιτία.

Βέβαια, οι περισσότερες μυϊκές κράμπες αποχωρούν με ένα απαλό μασάζ ή με ένα τέντωμα. Και τις περισσότερες φορές, μια κράμπα δεν είναι φυσικά λόγος ανησυχίας για την υγεία.

ygeianews

Keywords
Τυχαία Θέματα