Έτοιμος να επέμβει ο στρατός στην Αίγυπτο. Σχέδιο για αναστολή συντάγματος και διάλυση της βουλής

22:43 2/7/2013 - Πηγή: TNSite

Υπενθυμίζεται πως στο νέο κοινοβούλιο επικρατούν οι ισλαμιστές και οι πληροφορίες έρχονται από στρατιωτικές πηγές του πρακτορείου Reuters.

Ως το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, αναφέρεται στο σχέδιο του στρατού για σύσταση ενός μεταβατικού συμβουλίου που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έως ότου να επιτευχθεί η τροποποίηση ή αλλαγή του Συντάγματος.

Το αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα,

που διατηρεί τη Σαρία ως νομοθετική βάση στην Αίγυπτο, επικυρώθηκε μέσω δημοψηφίσματος στα τέλη του 2012.

Τέλος, θα ακολουθήσουν προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Η Αίγυπτος λοιπόν βρίσκεται μπροστά στο φάσμα ενός πραγματικού εμφυλίου. Ειδικά μετά το κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων και του πολιτικού τους βραχίονα, το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP), στους οπαδούς να υπερασπιστούν την κυβέρνηση ενώπιον της στρατιωτικής απειλής, προειδοποιώντας πως δεν αποκλείεται να χρειασθεί να θυσιάσουν την ζωή τους

"Αποτροπή αυτού του πραξικοπήματος μπορεί να καταστήσει αναγκαία το να μαρτυρήσουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι, ανώτερος αξιωματούχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του FJP.

Φωνή της αντιπολίτευσης ο Μοχάμεντ Μπαραντέι

Εν τω μεταξύ, η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως διόρισε τον Νομπελίστα Μοχάμεντ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μίας διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση.

Το "Μέτωπο της 30ης Ιουνίου", παράταξη που συναθροίζει τα σημαντικότερα κόμματα και κινήματα που αντιπολιτεύονται τον Μόρσι, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση πως στο εξής ο Ελ Μπαραντέι θα είναι η "φωνή της".

Το Μέτωπο "εμπιστεύεται στον Ελ Μπαραντέι την ευθύνη να εξασφαλίσει την πραγμάτωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού και να προετοιμάσει το σενάριο που αποβλέπει στη σύνθεση ενός οδικού χάρτη (της αντιπολίτευσης) για μία πολιτική μετάβαση".

Να υπενθυμίσουμε πως τη Δευτέρα το μεσημέρι οι Ένοπλες Δυνάμεις επέδωσαν τελεσίγραφο στον ισλαμιστή πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, δίνοντάς του προθεσμία 48 ωρών προκειμένου να προχωρήσει να ανακατανομή της εξουσίας.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος Μόρσι έχει απορρίψει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες έχει συναντηθεί δύο φορές με την ηγεσία του στρατού.

Παράλληλα, έξι υπουργοί έχουν υποβάλει την παραίτηση τους από την Δευτέρα, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση του ισλαμιστή προέδρου.

(Με πληροφορίες από Reuters)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα