Επιστημονική φαντασία με τη βούλα της επιστήμης

10:07 26/1/2014 - Πηγή: TNSite
Οι επιστήμονες μπορεί να είναι «από τη φύση τους» οι σκληρότεροι κριτές των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όμως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε μπορούν και να τις απολαύσουν απλά και μόνο επειδή παρακάμπτουν ή μπλέκουν τους νόμους της Φύσης.

Ο Joe Pappalardo από το popularmechanics.com ζήτησε από μερικούς επιστήμονες να του πουν ποιες είναι οι αγαπημένες τους ταινίες επιστημονικής φαντασίας, και η τελική δεκάδα που προέκυψε ήταν η εξής:

No. 10: The War of the Worlds (1953)

Η κινηματογραφική,

ενημερωμένη εκδοχή του μυθιστορήματος του H.G. Wells (1898) σχετικά με τη βίαιη εισβολή στον Άρη κυκλοφόρησε λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κατατροπωθούν σε μια σύγκρουση με τους εξωγήινους, προκαλούσε τρόμο στη σκέψη και τη φαντασία των θεατών.

«Ήμουν χάλια όλη τη νύχτα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι μια ταινία έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά» ανέφερε ο Seth Shostak, αστρονόμος στο ινστιτούτο SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). No. 9: Star Wars (1977)

Οι επιστήμονες λατρεύουν το Star Wars, όπως και όλοι οι… υπόλοιποι. «Δεν έχει ξαναβγεί κάτι τόσο φανταστικά εμπνευσμένο στη μεγάλη οθόνη» είπε ο Aaron Blaisdell, καθηγητής συμπεριφορικής νευροεπιστήμης στο UCLA.

No. 8: Blade Runner (1982)

Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ αυτής της κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας είναι πολύ ρεαλιστικά και οι ειδικοί φαίνεται ότι της δίνουν αρκετές ψήφους, για τον «εξανθρωπισμό» τους. «Το Blade Runner μάλλον έχει κάνει πολλά περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ταινία, για να προετοιμάσει τον κόσμο για την τεχνητή ζωή. Η έμπνευση είναι πολύ σημαντική, ακόμη σε βάρος της ακρίβειας καμιά φορά» λέει ο Daniel Novy από το Media Lab του MIT.No. 7: Jurassic Park (1993)

Με το Jurassic Park κυριευτήκαμε από την ιδέα ότι το DNA των δεινοσαύρων θα μπορούσε να έχει παγιδευτεί μέσα σε έντομα που έχουν διατηρηθεί σε κεχριμπάρι. Οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι το γενετικό υλικό των προϊστορικών αυτών πλασμάτων θα είχε αλλοιωθεί στο πέρασμα των αιώνων, όμως η ταινία αυτή κατάφερε να… τους επαναφέρει στην πραγματικότητα! «Το Jurassic Park αποτύπωσε την επιστήμη που θα ελπίζαμε να… ίσχυε» δήλωσε ο παλαιοντολόγος Jack Horner.

No. 6: WALL-E (2008)

Ο WALL-E (Waste Allocation Load Lifter—Earth-Class) ήταν ένα ρομπότ που είχε μείνει στη Γη για να την καθαρίσει, μετά τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων σε διαστημικούς σταθμούς. Όταν ο WALL-E έδειξε ένα ζωντανό φυτό στην EVE (Extraterrestrial Vegetation Evaluator), ένα άλλο ρομπότ που είχε ερωτευτεί, το ζεύγος κυριεύτηκε από την ιδέα της ανασύστασης του πληθυσμού του πλανήτη. «Όταν κανείς βλέπει αυτήν την ταινία νιώθει πιο κοντά με τους ανθρώπους ή με τα ρομπότ; Η ικανότητα να ανέχεσαι μια εκδοχή του εαυτού σου, που μπορεί να μη σου αρέσει, είναι κεντρικής σημασίας στις πρόσφατες απόψεις και ιδέες της νευροβιολογίας» είπε από την πλευρά του ο ψυχίατρος στη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ, Steven Schlozman.

No. 5: Fantastic Voyage (1966)

Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Όσκαρ και τρεις ακόμη υποψηφιότητες και έβαλε στο… μικροσκόπιο τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ο James Giordano, καθηγητής νευροεπιστημών στο πανεπιστήμιο Georgetown, εξετάζει πώς ο εγκέφαλος αντιδρά στον πόνο. «Η ταινία με ενέπνευσε να εργαστώ στην ανάπτυξη της νευροτεχνολογίας» είπε.«Εργαζόμαστε ακριβώς επάνω σε αυτό: στην έγχυση μέσα στον οργανισμό νανορομπότ που θα ανιχνεύουν έναν καρκινικό όγκο και θα μας ενημερώνουν πότε τον εντοπίζουν και θα τον καταστρέφουν» συνέχισε ο διευθυντής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας και Μοριακών Υλικών στο πανεπιστήμιο Wake Forest, David Carroll.

No. 4: Alien (1979)

Η Sigourney Weaver απέδειξε ότι μια γυναίκα μπορεί να παίξει πολύ καλά έναν… ήρωα επιστημονικής φαντασίας. Όμως οι ειδικοί δεν έμειναν σε αυτό. Αυτό που «είδαν» στην ταινία ήταν κάτι πρωτοποριακό στον τομέα της βιολογίας. «Στο Alien οι άνθρωποι αποτελούν τους ξενιστές για τη δημιουργία… του κακού. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς μια ταινία που αναγνωρίζει πόσο περίεργη μπορεί να είναι η ζωή» σημείωσε ο Terry Johnson, ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.No. 3: Brazil (1985)

Ο Sam Lowry είναι ένας απλός δημόσιος υπάλληλος, που ζει κι εργάζεται σ’ ένα εφιαλτικό γραφειοκρατικό μέλλον, και στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την ανιαρή του ζωή φαντασιώνεται ότι σώζει ανήμπορες γυναίκες… μέχρι που η φαντασία του γίνεται πραγματικότητα όταν γνωρίζει μια ανατρεπτική γυναίκα οδηγό φορτηγού. «Είδα το Brazil και έπαθα σοκ» είπε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Mitchell Joachim.

No. 2: The Matrix (1999)

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Neo, ανακαλύπτει ότι ο κόσμος είναι ένα εικονικό κατασκεύασμα που έχει δημιουργηθεί από εχθρικά ρομπότ. «Το Matrix έφερε την εικονική πραγματικότητα στη ζωή μας» ανέφερε ο συνιδρυτής του Virtual Human Interaction Lab στο πανεπιστήμιο Stanford, Jeremy Bailenson.

No. 1: 2001: A Space Odyssey (1968)

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η ανθρώπινη εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη και η εξωγήινη ζωή. «Το 2001 είναι συγκλονιστικά ρεαλιστικό και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να απεικονίσει μια εύλογη σεληνιακή αποικία και μια επανδρωμένη αποστολή στο Δία» είπε ο Anders Sandberg, ερευνητής στο ινστιτούτο Future of Humanity Institute του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα