Ένα… φτωχό ραβανί από τον Κραννώνα με πλούσια γεύση

22:14 1/10/2013 - Πηγή: TNSite
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μπορεί να έχει λίγα υλικά, αλλά δεν είναι γλυκό για τις τεμπέλες. Χρειάζεται καλό ανακάτεμα μέχρι το σιμιγδάλι του να χωρίσει σπυρί-σπυρί.

Ιδρώνει η καλή νοικοκυρά πάνω από την κατσαρόλα μέχρι το μείγμα του χαλβά να γίνει μπάλα που να ξεκολλάει από τον πάτο και μετά συνεχίζει το ανακάτεμα σε μια πήλινη λεκάνη που τη σκεπάζει με μια πετσέτα και κάθε τόσο παίρνει από τα τοιχώματά της τους ατμούς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτά και άλλα μυστικά για τον καλό σιμιγδαλένιο χαλβά, το σαραγλάκια ή το παραδοσιακό ραβανί θα βρούν οι επισκέπτες του Κραννώνα σε

μια προσεγμένη έκδοση, που δημιουργήθηκε από το Σύλλογο γυναικών Κραννώνα.

Τον Νοέμβριο του 2010, οι γυναίκες αυτού του μικρού, αλλά ιστορικού χωριού, μια και θεωρείται η πρώτη μικρή Λάρισα, δημιούργησαν τον δικό τους σύλλογο.

Έτσι, έδωσαν ξανά ζωή στον τόπο τους και ζωντάνεψαν για τα δικά τους παιδιά τις νοσταλγικές μυρωδιές από τα παιδικά χρόνια που εκείνες έζησαν.

Όταν, δηλαδή, οι δικές τους γιαγιάδες, με πολλές δυσκολίες εξασφάλιζαν στο τραπέζι τους κάπου-κάπου και ένα γλυκό για τα παιδιά τους, έστω και αν δεν είχαν τότε σιμιγδάλι. Γι αυτό και μέσα στο βιβλίο, το παραδοσιακό ραβανί έχει δύο εκδοχές.

Το… σύγχρονο με σιμιγδάλι και το παλιό με αλεύρι. «Ραβανί φτωχό» ονομάζει τη δική της συνταγή η Βάϊα Τσικρίκα, μέλος του Συλλόγου γυναικών Κραννώνα, που εξηγεί πώς το ετοίμαζαν οι γυναίκες στον πόλεμο με αλεύρι και πολύ λιγότερα αβγά.

Οι γυναίκες του Συλλόγου εμπιστεύθηκαν τις συνταγές του χωριού τους στη Γιούλα Ψωμουλιά, η οποία τις συγκέντρωσε σε μια λιτή, αλλά προσεγμένη έκδοση με τίτλο «Γλυκές Ιστορίες από το όμορφο χωριό μας».

Και αν το βιβλίο είναι δύσκολο να το αναζητήσει κανείς στο εμπόριο, όπως λένε οι γυναίκες του Κραννώνα, όσοι ενδιαφέρονται θα τις αναζητήσουν γιορτές και σχόλες στις εκδηλώσεις του Συλλόγου και οι πιο προχωρημένοι στο krannonas.blogspot.com

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα