ΕΙΑΧ: Τα αποτελέσματα των εφαρμογών του CU+

23:00 17/4/2013 - Πηγή: TNSite

Αθήνα, 17 Απριλίου 2013

To Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, στο πλαίσιο της ενημέρωσης, τόσο της επιστημονικής ιατρικής και νοσοκομειακής κοινότητας, όσο και του ευρύτερου κοινού, συμμετείχε σε 2 συνέδρια στα οποία η επιστημονική του ομάδα στα θέματα Υγείας ανακοίνωσε και παρουσίασε τα επιτεύγματα από την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα και όχι μόνο.

Στο 28ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η επιστημονική ομάδα του

ΕΙΑΧ είχε την ευκαιρία για μία επωφελή και εποικοδομητική επιστημονική παρουσίαση του αντιμικροβιακού χαλκού, διαμορφώνοντας μία πληρέστερη εικόνα των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του, τα οποία αναπτύχθηκαν με βάση την επιστημονική έρευνα που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ΕΙΑΧ, οιΔρ Πάνος Ευσταθίου Υπεύθυνος της Επιστημονικής ομάδας Υγείας του ΕΙΑΧ, Δρ Κατερίνα Καραγεώργου και Ζαχαρούλα Μανωλίδου Νοσηλεύτρια παρουσίασαν6 εργασίεςμε τα εξής θέματα:

1) Μείωση της μικροβιακής χλωρίδας σε Θάλαμο Απομόνωσης (ΘΑ) μετά την εφαρμογή κραμάτων αντιμικροβιακού χαλκού. Τα αποτελέσματα στη ΜΕΘ έδειξαν ότι η καταγραφή των παθογόνων μικροοργανισμών σε CFU / ml κατέδειξε στατιστικώς σημαντική μείωση αυτών (p < 0,05) στη δεύτερη φάση εκτίμησης μετά την επιχάλκωση του ΘΑ. Καταγράφηκεη ανάπτυξη μικροβιακών στελεχών όπως ο Staph. Aureus, Hafnia spp, Staph. Hominis, Sphingomonas paucimobilis, Staph. Epidermidis, και Enterococcus faecalis στην περίοδο πριν την επιχάλκωση σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 50 CFU / ml που μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95%.

2) Η διαδικασία ελέγχου του τελικού προϊόντοςαπόαντιμικροβιακό χαλκό (Cu+)ως μέθοδος διασφάλισης - πιστοποίησης της αντιμικροβιακής του δράσης. Από την τοποθέτηση αντιμικροβιακού χαλκού (ΜΕθ και σχολεία) το αποτέλεσμα ήταν ότι η αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα των ερευνηθέντων αντικείμενων και επιφανειών από κράματα Cu+ κυμάνθηκε από 90-95% . Παράμετροι όπως η πολλαπλή χρήση , τα υλικά καθαρισμού , οι συνθήκες υγρασίας και ξηρότητας, φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του Cu+ .

3) Εφαρμογή αντιμικροβιακού χαλκού σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Στην εργασία αυτή το αποτέλεσμα αφορούσε την μείωση της μικροβιακής χλωρίδας στις επιφάνειες και τα αντικείμενα με αντιμικροβιακό χαλκό (Cu+) που ήταν στατιστικά σημαντική (n=15,p

Keywords
Τυχαία Θέματα