Εδιμβούργο. Σουρεαλισμός και σύγχρονη τέχνη από τη Συλλογή Δασκαλόπουλου

16:35 19/3/2013 - Πηγή: TNSite

«Δεν είμαι συλλέκτης με την κλασική έννοια. Η συλλογή μου είναι ένα αποθετήριο διαθέσιμο σε όσους θέλουν να την ερμηνεύσουν και να τη χρησιμοποιήσουν» είπε ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλοςστους Έλληνες δημοσιογράφους από 33 μέσα ενημέρωσης που είχαν προσκληθεί στην πρωτεύουσα της Σκωτίας για να δουν την έκθεση «From death to death and other small tales» (μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2013 στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας) στις 16 και 17 Μαρτίου 2013.

Όσοι επισκέπτονται την έκθεση (τριάντα χιλιάδες στους δύο μήνες λειτουργίας της, ενώ υπολογίζεται να φτάσουν τις 100.000)

διαβάζουν στην εξωτερική μπροστινή όψη του κτηρίου τη φράση: «Όλα θα είναι καλά (έργο του Σκωτσέζου καλλιτέχνη Μάρτιν Γκρην) -μια φράση μάλλον ειρωνική για όσους προέρχονται από την Ελλάδα- και αμέσως μετά έρχονται σε επαφή με τους προβληματισμούς των σουρεαλιστών καλλιτεχνών των αρχών του 20ου αιώνα- από τη συλλογή της Σκωτσέζικης Πινακοθήκης-, τα έργα των οποίων συνδιαλέγονται με αυτά της σύγχρονης τέχνης καμωμένα στο τέλος του αιώνα, από τη συλλογή Δασκαλόπουλου. «Είδαμε τη Συλλογή Δασκαλόπουλου και αποφασίσαμε να την επικεντρώσουμε στο σώμα, ένα θέμα που βάζει ζητήματα ύπαρξης, ζωής, θανάτου, ταυτότητας και βίας που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν τους σύγχρονους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο» ανέφερε ο επικεφαλής των επιμελητών της Πινακοθήκης Κίθ Χάρτλεϊ.

Πλάι στα έργα των Πικάσο, Ζαν Άρπ, Μαρσέλ Ντυσάν, Μπαλτίς, Ρενέ Μαγκρίτ, Σαλβατόρ Νταλί, Χουάν Μιρό, Μάξ Έρνστ, Πόλ Ντελβό κ.ά. συνυπάρχουν έργα των Ντάγκλας Γκόρντον, Σάρα Λούκας, Κίκι Σμίθ, Μάικ Κέλι, Μαρίνα Αμπάμοβιτς, Ρόμπερτ Κόμπερ, Γουίλιαμ Κέντριτζ, Λουίζ Μπουρζουά, Μπρους Νάουμαν, Ερνέστο Νέτο, Έλεν Τσάντγουικ, Γιόζεφ Μπόις, Μόνα Χατούμ, Ντέιβιντ Χάμον, Στάθη Λογοθέτη, Βλάση Κανιάρη κ.ά. Είναι όλα τοποθετημένα, παλιά και σύγχρονα, σε μικρά δωμάτια στους τρεις ορόφους της Πινακοθήκης, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη μεταφορά της έκθεσης, όπως είπε ο διευθυντής της , Δρ. Σάιμον Γκρούμ. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν οι Κιθ Χάρτλεϊ και Λούσι Άσκιου.

Σύμβουλος της έκθεσης ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, ο οποίος είναι και σύμβουλος σε θέματα τέχνης του συλλέκτη.

Η έκθεση θα ήταν αδύνατη χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τηςΙωάννης Βρυζάκη, διευθύντριας της Συλλογής Δασκαλόπουλου.

ΔΗΜΕΡΓΟΝ

Μετά τη δραστηριότητα στο εξωτερικό και τη διεθνή αναγνώριση της Συλλογής του από τον κόσμο της τέχνης, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και το Ίδρυμά του με τον τίτλο ΔΗΜΕΡΓΟΝ, το οποίο διευθύνει η κ. Ελίνα Κουτούρη πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα με ένα πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να διαδώσουν τη σύγχρονη τέχνη στο ευρύ κοινό.

«Είναι μια χρυσή ευκαιρία να αλλάξουμε τη νοοτροπία των δημοσίων θεσμών, ιδίως σε εποχές κρίσης όπως αυτή που περνάμε και η οποία θα κρατήσει πολύ ακόμη. Στόχος μας το ευρύ ελληνικό κοινό» επισήμανε ο συλλέκτης.

Ρεπορτάζ: Άρτεμις Καρδουλάκη

Keywords
Αναζητήσεις
μοντερνας τεχνης πινακοθηκη εδιμβουργου
Τυχαία Θέματα