Εαρινή συμφωνία για δάνειο - μεταρρυθμίσεις

08:45 4/2/2014 - Πηγή: TNSite
Σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Αθήνα προετοιμάζεται το έδαφος για μία «εαρινή» συμφωνία η οποία θα προβλέπει τη χορήγηση ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης περιορισμένου εύρους (10 με 12 δισ. ευρώ) χωρίς Μνημόνιο αλλά με την υποχρέωση υλοποίησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρει το Έθνοςhttp://www.newsbeast.gr/newspapers/?dt=01/19/2014#np103096,

το σχέδιο, το οποίο καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αξιολογείται ως θετική εξέλιξη από την κυβέρνηση, θα εφαρμοστεί μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat στις 23 Απριλίου του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Κοινή συνισταμένη των προτάσεων είναι το τρίπτυχο όχι νέο μνημόνιο, όχι ονομαστικό κούρεμα-προαπαιτούμενο μεταρρυθμίσεων για οικονομική βοήθεια με στήριξη από τον ΕΜΣ ώστε να μην απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Ουσιαστικά πρότυπο για την έγκριση και εκταμίευση κάθε δόσης θα αποτελούν τα όσα ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη. Δηλαδή θα συμφωνηθεί ένας λεπτομερής οδικός χάρτης με διαρθρωτικές αλλαγές (Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών) η εκπλήρωση των οποίων θα ελέγχεται κατευθείαν από την Κομισιόν και όχι από την τρόικα, και εφόσον επιβεβαιώνεται η πλήρης συμμόρφωση θα δίνεται το πράσινο φως για οικονομική στήριξη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα