Δοκιμάζουν θεραπεία με λέιζερ για τον καρκίνο του μαστού

19:36 1/10/2013 - Πηγή: TNSite

Δοκιμάζουν θεραπεία με λέιζερ για τον καρκίνο του μαστού

Βρετανοί επιστήμονες άρχισαν να δοκιμάζουν σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μία μέθοδο κατά την οποία γίνεται προσπάθεια να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα με τη βοήθεια ενός λέιζερ.

Η μέθοδος εμπεριέχει την έγχυση ενός φαρμάκου στο εσωτερικό του όγκου που τον καθιστά ευαίσθητο στο φως και στη συνέχεια την χρήση μιας βελόνας, μέσω της οποίας εκτίθεται ο όγκος επί 15 λεπτά σε λέιζερ.

Η φωτοδυναμική θεραπεία, όπως αποκαλείται, άρχισε να δοκιμάζεται

για την αντιμετώπιση του καρκίνου πριν από 25 χρόνια.

Σήμερα είναι εγκεκριμένη από την αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας (το NICE) για τέσσερις μορφές καρκίνου: τον καρκίνο του δέρματος (όχι το μελάνωμα), τους καρκίνους της κεφαλής & του τραχήλου (είναι οι καρκίνοι από τον λαιμό και πάνω), τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του οισοφάγου.

Η δοκιμή της μεθόδου στον καρκίνο του μαστού πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο Royal Free, στο Βόρειο Λονδίνο. Τέσσερις γυναίκες έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτήν, ενώ συνολικώς θα δοκιμαστεί σε 30. Όλες οι ασθενείς πάσχουν από νεοδιαγνωσμένο καρκίνο του μαστού.

Έως πρότινος η μέθοδος είχε ένα σημαντικό μειονέκτημα: το φάρμακο παρέμενε στο σώμα επί εβδομάδες, με συνέπεια οι ασθενείς να αναπτύσσουν υπερευαισθησία στο κοινό φως και να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για πολύ καιρό μετά τη θεραπεία.

Ωστόσο η επινόηση νέων φαρμάκων φωτοευαισθησίας, τα οποία αποβάλλονται από τον οργανισμό εντός 48ωρου, φαίνεται πως λύνει αυτό το πρόβλημα, καθώς οι ασθενείς παραμένουν σε σκοτεινό δωμάτιο του νοσοκομείου επί 48 ώρες και μετά μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος έχει τη δυναμική να γίνει η θεραπεία επιλογής για μερικές μορφές καρκίνου του μαστού.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα, εξάλλου, είναι ότι επηρεάζει μόνον τον όγκο και όχι τον υγιή ιστό του μαστού, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Μο Κέστγκαρ, λέκτορα Χειρουργικής Μαστού στο University College του Λονδίνου.

Η μελέτη που τώρα αρχίζει στο Royal Free αναζητά τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό φαρμάκων-λέιζερ.

Μετά την ολοκλήρωσή της, οι γυναίκες έχουν συμφωνήσει να υποβληθούν σε ολική μαστεκτομή, επειδή η μέθοδος δεν είναι εγκεκριμένη για τον καρκίνο του μαστού και οι γιατροί δεν θέλουν να ρισκάρουν μία υποτροπή ή μετάσταση.

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα