«Δεν υπήρχε επιλογή, ήταν ένστικτο»

11:22 13/10/2013 - Πηγή: TNSite
Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το αεροπορικό δυστύχημα που έγινε ένα από τα πιο γνωστά που σημειώθηκαν ποτέ.

Το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, συγγενείς και φίλοι των παικτών, συντρίβεται στις Άνδεις.

Πολλοί έχασαν τη ζωή τους την ώρα της συντριβής, αλλά ορισμένοι κατάφεραν να επιζήσουν. Ωστόσο, η περιπέτειά τους δεν είχε τελειώσει. Τους επόμενους μήνες έμελλε να τους περάσουν στις αφιλόξενες συνθήκες των Άνδεων.

Προκειμένου να επιβιώσουν αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην ανθρωποφαγία, τρεφόμενοι με πτώματα των συνεπιβατών τους.

Η ιστορία τους συγκλόνισε την κοινή γνώμη και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες των επιζησάντων να καλέσουν σε βοήθεια και τελικά να σωθούν, έπαιξε ο Nando Parrado. Ο ίδιος, αργότερα, κατέγραψε τα όσα συνέβησαν στο βιβλίο του με τίτλο «Θαύμα στις Άνδεις».

Το newsbeast.gr είχε εξασφαλίσει μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Parrado, όταν αυτός βρέθηκε στην Αθήνα για μια ομιλία που διοργάνωσε η Linkage Greece...

- Όταν μάθατε την 11η ημέρα ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα σταματήσουν, πώς αντιδράσατε; Τότε αλλά και άλλες φορές έπειτα, πού βρήκατε το κουράγιο να συνεχίσετε τις προσπάθειες να σωθείτε παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν;«Ήμουν πολύ, πολύ, πολύ τρομαγμένος και θλιμμένος. Δεν βρήκα το κουράγιο, ήταν η μόνη μου επιλογή. Παρέμεινα πολύ τρομαγμένος».

- Πόσο εύκολο ήταν για εσάς προσωπικά η απόφαση να τραφείτε με τα σώματα των νεκρών συνεπιβατών; Αντιμετωπίσατε κάποιο ηθικό δίλημμα ή -λόγω της προηγηθείσας και αποτυχημένης προσπάθειας να βρείτε οτιδήποτε άλλο- «μιλούσε» το ένστικτο της επιβίωσης; Η απόφαση αυτή, θα λέγατε ότι ήταν ενστικτώδης ή κατόπιν λογικής σκέψης, βάσει ενός ορθολογισμού;«Δεν υπήρχε επιλογή, δεν υπήρχε δίλημμα, καθαρός ρεαλισμός και μια μείξη ενστίκτου, πραγματισμού και ορθολογισμού».

- Συναντήσατε ποτέ τους συγγενείς των συνεπιβατών σας; Πώς σας αντιμετώπισαν; Τι τους είπατε;«Ναι πολλές φορές. Δεν με αντιμετώπισαν ποτέ με οτιδήποτε άλλο πέρα από μια ζεστή αγκαλιά. Και βασικά, είχα συγγενική σχέση με τους συνεπιβάτες, καθώς η μητέρα και η αδελφή μου πέθαναν στο δυστύχημα».

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Nando Parrado μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ…

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα