«Αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού ενόψει των εκλογών στα κατεχόμενα»

18:57 28/11/2013 - Πηγή: TNSite
Προσπάθεια για αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχει δρομολογήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Άγκυρα, ενόψει των «προεδρικών εκλογών» στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ), το 2014.

Οι πληροφορίες, όπως γράφει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η «Καθημερινή» Κύπρου,

ενισχύονται από την επίσκεψη της «προέδρου της Βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί σειρά σημαντικών συναντήσεων. Η κ. Σιμπέρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιο υπουργό για θέματα Τουρκοκυπρίων, Μπεσίρ Αταλάι καθώς και τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Η συνάντηση του κ. Ερντογάν με την κ. Σιμπέρ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του τουρκοκυπριακού Τύπου. Μέχρι σήμερα, ο κ. Ερντογάν δεν έχει συγχαρεί τον Οζκάν Γιοργκαντίζογλου για την εκλογή του στο αξίωμα του «πρωθυπουργού». Παρόλα αυτά, η τουρκική πρωθυπουργία απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη της κ. Σιμπέρ.

Πηγές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι από τη σκοπιά της Άγκυρας, στις «προεδρικές εκλογές» του 2014 η ενδεχόμενη υποψηφιότητα της κ. Σιμπέρ «μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες της τουρκικής κυβέρνησης για μία ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, έχει δυσαρεστήσει την Άγκυρα. Η επάνοδος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνεται, δεν είναι δεδομένη. «Αυτή την περίοδο, ο ίδιος αδυνατεί να πείσει ακόμη και τη δική του εκλογική βάση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κ. Σιμπέρ θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά» ανέφερε, χαρακτηριστικά, τουρκοκυπριακή πηγή.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα