Αλλαγές στο σύστημα των αδειοδοτήσεων προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης

13:43 4/9/2013 - Πηγή: TNSite
Την εκτίμησή του ότι στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και ξεκάθαρο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα, ασφάλεια δικαίου, διαφάνεια και δημοσιονομικό όφελος τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξη Τύπου για το Νέο Στρατηγικό Πλαίσιο Απλοποίησης της Αδειοδότησης των Επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προχωρούμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές, που για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουν συνολικά το ζήτημα των αδειοδοτήσεων. Η

προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο στενής μας συνεργασίας με έναν από τους πλέον εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, την Παγκόσμια Τράπεζα.

Με πόρους ΕΣΠΑ, εκπονήθηκε από το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος πολύ χρήσιμη μελέτη -780 σελίδων!-όπου αναλύονται τα προβλήματα.

Με βάση τα στοιχεία μας έχουν αναδειχθεί τα εξής προβλήματα:

1.Η γραφειοκρατία είναι ο κυριότερος λόγος αποτροπής ξένων επενδύσεων στη χώρα

2.Η πολύπλοκη νομοθεσία. Υπάρχουν 47 νόμοι,11 Προεδ. Διατάγματα,19 Υπουργικές. Αποφάσεις, 14 Βασιλικά, Υγειονομικά & Πολεοδομικά και 115 ρυθμίσεις

3. Η διαφθορά, η οποία προκύπτει και λόγω της υποχρεωτικής επαφής με πολλές αρμόδιες διοικητικές αρχές

4. Η περιορισμένη χρήση της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στο δημόσιο

5. Το αποσπασματικά μεταβαλλόμενο πλαίσιο αδειοδότησης

Όλα τα παραπάνω προβλήματα, μεταφράζονται σε χρονικές καθυστερήσεις, σε σημαντικό διοικητικό κόστος ιδίως για τις ΜμΕ.

Π.χ. μία νέα βιομηχανία θα έπρεπε να λαμβάνει άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (κατηγορίας Α2) σε 82 μέρες και σήμερα χρειάζονται 368 ημέρες.

Επίσης υπάρχει το «κόστος ευκαιρίας» δηλαδή το πόσο μειώνεται το κέρδος που θα μπορούσε άμεσα να αποφέρει 1 επένδυση, εξαιτίας του πλαισίου.

Μια επένδυση τροφίμων 2,5 εκατ., που θεωρητικώς θα έπρεπε να έχει κόστος ευκαιρίας 37.500 ευρώ, τελικά, λόγω καθυστερήσεων, επιβαρύνεται, με 63.500 ευρώ.

Αυτό το πράγμα με τη γραφειοκρατία, δεν πάει άλλο! Έχουμε τη βούληση να έρθουν τα πάνω-κάτω στις αδειοδοτήσεις.

Το Σχέδιο Μεταρρύθμισης αφορά το μέρος εκείνο των διαδικασιών, το οποίο συνδέεται πιο στενά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μας.

Αφορά κάθε τύπο άδειας όπως:

- Άδειες Εγκατάστασης

-Άδειες Λειτουργίας

-Ίδρυση Επιχειρήσεων

-Περιβαλλοντικές Άδειες

-Ειδικές άδειες

Αναφέρεται επίσης σε: Βιομηχανικές & Εξορυκτικές Δραστηριότητες, Υδατοκαλλιέργειες, Λιμενικά, Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών, Επιχειρηματικά. Πάρκα.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ενιαίο και ξεκάθαρο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, ταχύτητα, ασφάλεια δικαίου, διαφάνεια και δημοσιονομικό όφελος.

Εισάγουμε:

Πρώτη τομή: Καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με αυτοσυμμόρφωση, πιστοποίηση τρίτου(outsourcing) και εργαλεία αγοράς.

Δεύτερη τομή: μεταθέτουμε τους ελέγχους από το στάδιο παροχής της άδειας στο στάδιο λειτουργίας της εκάστοτε δραστηριότητας.

Δεν θα εξετάζονται πλέον χαρτιά πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση, αλλά εγκαταστάσεις εν λειτουργία.

Τρίτη τομή: οι έλεγχοι θα διεξάγονται από πιστοποιημένους φορείς δημοσίου & ιδιωτικού τομέα, με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές οργάνωσης.

Τέταρτη τομή: εγκαθιδρύουμε ένα κεντρικό, ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας.

Το σύστημα θα έχει την μορφή portal. Με την ιχνηλάτηση της κάθε περίπτωσης θα μπορούμε να βλέπουμε που λειτουργεί καλά το σύστημα και που όχι.

Στόχος μας είναι με το νέο σύστημα, η αδειοδότηση σε πολλές δραστηριότητες, να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Προκειμένου να πετύχει το σχέδιο, θα βασιστεί σε ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου και σε σαφείς, αυστηρές ποινές για όσους δεν τηρούν τις προδιαγραφές.

Πολλοί-οπαδοί του κρατισμού και της στασιμότητας-θα αντιδράσουν γιατί ενδυναμώνουμε την ιδιωτ. πρωτοβουλία & δημιουργούμε ευκαιρίες θέσεων εργασίας.

Ξέρουμε πως πολλοί θα αντιδράσουν γιατί θα στερηθούν τη γραφειοκρατική εξουσία και -γιατί να το κρύψουμε;- έσοδα από τη διαφθορά.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις αλλαγές με ταχύτητα, διότι είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη δημιουργία μιας εξωστρεφούς οικονομίας».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα