Αύξηση το 2013 των εκτάσεων στις οποίες καλλιεργείται όπιο

19:21 16/4/2013 - Πηγή: TNSite
Οι εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται όπιο θα αυξηθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος στο Αφγανιστάν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα και οι αφγανικές αρχές για την εξάλειψη της καλλιέργειας αυτής, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Οι καλλιεργημένες με παπαρούνες εκτάσεις δεν θα αυξηθούν απλώς στις ήδη υπάρχουσες το 2012 ζώνες παραγωγής αλλά και στις περιοχές στις οποίες η καλλιέργεια οπίου ήταν μηδενική», υπογραμμίζει το Γραφείο του ΟΗΕ

κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC) στην ετήσια έρευνά του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο Αφγανιστάν παράγεται το 90% του οπίου παγκοσμίως. Οι καλλιεργημένες εκτάσεις θα αυξηθούν κυρίως στο νότιο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Χελμάντ, ένα προπύργιο των Ταλιμπάν, οι οποίοι ευθύνονται για το ήμισυ της ποσότητας οπίου που παράγεται στην χώρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η επαρχία Χεράτ, στο βορειοδυτικό τμήμα του Αφγανιστάν στα σύνορα με το Ιράν, είναι το μόνο τμήμα της χώρας στο οποίο θα μειωθούν οι καλλιεργημένες εκτάσεις οπίου φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Βασικό κίνητρο για την καλλιέργεια οπίου αποτελεί η υψηλή τιμή του, η οποία κυμαίνεται σήμερα κατά μέσον όρο στα 160 δολάρια το κιλό νωπής παπαρούνας, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στην οποία γίνεται επίσης κάποιος συσχετισμός μεταξύ της έλλειψης ασφάλειας, της βοήθειας στους αγρότες και της παραγωγής οπίου.

«Τα χωριά που έχουν χαμηλό επίπεδο ασφάλειας και αυτά που δεν έχουν λάβει αγροτική βοήθεια τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλο βαθμό τα πιο πιθανά να καλλιεργήσουν όπιο το 2013», επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ, η οποία συντάχθηκε από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο.

Οι αφγανικές αρχές έχουν στόχο φέτος να καταστρέψουν 150.000 στρέμματα καλλιεργειών οπίου, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 10% των εκτάσεων που καλλιεργούνται στην χώρα.

Η αγορά οπίου ωφελεί διάφορες πλευρές στην σύγκρουση στο Αφγανιστάν και κυρίως τους Ταλιμπάν, οι οποίοι εισπράττουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από αυτήν την παράνομη αγορά, σύμφωνα με Αμερικανούς και Αφγανούς αξιωματούχους.

Η καλλιέργεια παπαρούνας, μια από τις πιο σημαντικές πηγές εισοδήματος σε μια από τις πιο εύθραυστες οικονομίες του κόσμου, τροφοδοτεί κατ' αυτόν τον τρόπο την διαφθορά η οποία υπονομεύει το Αφγανιστάν σε όλα τα επίπεδα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα