Tilikum: Όταν το ενυδρείο έκανε ένα ψάρι φονική μηχανή

17:22 6/11/2013 - Πηγή: TNSite

Ποιος δεν θυμάται την ιστορία του Willy, της όρκας που ζούσε σε ενυδρείο και ανέπτυξε μια φιλία μιας ζωής με το παιδάκι που την εκπαίδευε; Η ταινία "Free Willy" βασίστηκε σε αληθινή ιστορία.

Τώρα το θρίλερ Blackfish δεν βασίζεται απλώς, είναι η πραγματική ιστορία του Tilikum, της όρκας που έγινε φονική μηχανή εξαιτίας των ενυδρείων όπου έχει περάσει - αιχμάλωτος- όλη του τη ζωή.

Τον έπιασαν όταν ήταν μόλις 3 ετών και τον χώρισαν βίαια από την οικογένειά του.

lang="el-GR" xml:lang="el-GR">Οι όρκες ζουν σε μητριαρχικές κοινωνίες. Ο Tilikum, μόνος στο ενυδρείο, δεν είχε κάποιον να του μάθει πως να κοινωνικοποιηθεί και να λειτουργεί. Κάποιες φορές σχετιζόταν με άλλες δυο όρκες που ζούσαν στο πρώτο πάρκο που τον έκλεισαν.

Στη διάρκεια ενός show τα τρία ψάρια τράβηξαν την εκπαιδεύτρια Keltie Byrne κάτω από το νερό και την έπνιξαν.

Ο Tilikum μεταφέρθηκε στο SeaWorld στο Ορλάντο. Οι άλλες όρκες του πάρκου του επιτίθεντο και τον κακοποιούσαν κι έτσι αυτός κλεινόταν στο σκοτάδι της δεξαμενής απομόνωσης.

Το 1999, ένας εργαζόμενος στο πάρκο, ο Daniel P. Dukes βρέθηκε νεκρός στη δεξαμενή του Tilikum. Την ώρα του θανάτου του Dukes το πάρκο ήταν κλειστό αλλά όπως έδειξαν τα στοιχεία, η όρκα του επιτέθηκε και τον τράβηξε μέσα στη δεξαμενή, όπου πνίγηκε.

Και πάλι όμως, δεν απέσυραν τον Tilikum από τις επιδείξεις.

Και το 2010, η όρκα άρπαξε από την κοτσίδα την εκπαιδεύτρια Dawn Brancheau και την έπνιξε.

Ο Tilikum δεν είναι η μόνη όρκα που ζει στην αιχμαλωσία. Περίπου 45 όρκες ζουν σε ενυδρεία και χρησιμοποιούνται σε shows.

Kι ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα καταγεγραμμένο περιστατικό επίθεσης όρκας σε άνθρωπο στη φύση, τουλάχιστον 6 θάνατοι και δεκάδες επιθέσεις έχουν γίνει από τα κήτη - δολοφόνους σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Blogs > TNSite