O πόλεμος των μπάτλερ: Ο Λι Ντάνιελς προσπαθεί να κρατήσει τον τίτλο του

15:28 8/8/2013 - Πηγή: TNSite

Πόλεμος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στο στούντιο της Γουόρνερ και στη Γουάινστιν, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το επερχόμενο ιστορικό δράμα του Λι Ντάνιελς «The Butler». Η Γουόρνερ μπλοκάρει την κυκλοφορία της ταινίας, τουλάχιστον με το συγκεκριμένο τίτλο, έχοντας κατοχυρώσει τα δικαιώματα από το … προπολεμικό

1916 με μια μικρού μήκους βωβή κωμωδία του στούντιο, η οποία λεγόταν επίσης «The Butler».

Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος του βέτο που ασκεί η Γουόρνερ εναντίον της ταινίας. Με μια σειρά από πρώτα ονόματα σε ρόλους προέδρων, πολιτικών και πρώτων κυριών, ο Λι Ντάνιελς είναι έτοιμος να συστήσει στο κοινό το φιλμ της ζωής του, έχοντας ήδη κλείσει θέση στο οσκαρικό buzz.

Πώς να μη γίνει πόλεμος με τόσους σταρ οργανωμένους πίσω από ένα φορτισμένο για την Αμερική ιστορικό δράμα; Φόρεστ Γουϊτακερ (στον ομότιτλο μέχρι σήμερα ρόλο του μπάτλερ), Οπρα Γουίνφρεϊ (ως σύζυγός του), Ρόμπιν Γουίλιαμς (Αϊκ Αϊζενχάουερ), Τζον Κιούζακ (Ρίτσαρντ Νίξον), Αλαν Ρίκμαν (Ρόναλντ Ρίγκαν), Τζέιν Φόντα (Νάνσι Ρίγκαν), Τζέιμς Μάρσντεν (Τζον Κένεντι), Λιβ Σράιμπερ (Λίντον Τζόνσον), Μελίσα Λίο (Mέιμι Αϊζενχάουερ), Μίνκα Κέλι (Τζάκι Κένεντι), Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Λένι Κράβιτς, Ντάνιελ Ογιελόβο, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Μαράια Κάρεϊ πρωταγωνιστούν στην ταινία του Ντάνιελς, βασισμένη στο εμπνευσμένο άρθρο του Γουίλ Χέιγουντ στη Washington Post το 2008 με τίτλο «A Butler Well Served By This Election»: το άρθρο έκανε γνωστή την ιστορία του αφροαμερικανού Γιουτζίν Άλεν (στην ταινία χρησιμοποιείται άλλο όνομα), που υπηρέτησε ως μπάτλερ στο Λευκό Οίκο από το 1952 ως το 1986, κάτω από την προεδρία 8 εκλεγμένων προέδρων (από Τρούμαν μέχρι Ρίγκαν).

Σε μια μάλλον άκομψη (αν υπάρχει ο όρος στο λεξιλόγιο των επιχειρήσεων) κίνηση πανικού, η Γουόρνερ επιχειρεί να σαμποτάρει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θριάμβου και να δημιουργήσει πρόβλημα στους Γουάινστιν που έχουν χτίσει την προωθητική καμπάνια της ταινίας επάνω στον συγκεκριμένο τίτλο, μετρώντας αντίστροφα για την κυκλοφορία της στις 16 Αυγούστου. Η πρώτη διαδικασία διαιτησίας κερδήθηκε για τη Γουόρνερ, αλλά ο Χάρβεϊ Γουάιστιν δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια κι ετοιμάζεται να ζητήσει νέα ακρόαση, αναζητώντας πλέον νομικά μέσα για την επίλυση του ζητήματος.

Στο μεταξύ ο Λι Ντάνιελς, που ήδη προσπάθησε να αξιοποιήσει τις γνωριμίες του στο αντίπαλο στρατόπεδο και να πείσει τους ιθύνοντες της Γουόρνερ να υπαναχωρήσουν εξέδωσε μια σχεδόν συγκινητική επιστολή προς τον CEO του στούντιο, Κέβιν Τσουϊχάρα, δηλώνονοντας «κατάκαρδα πληγωμένος» στην προοπτική να αλλάξει τον τίτλο της ταινίας του προκειμένου να ξεμπλοκάρει την έξοδό της στις αίθουσες.

«Πέρασα τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής μου δουλεύοντας επάνω σε αυτήν την ταινία, στο “The Butler”, και είναι η πιο υπερήφανη στιγμή της καριέρας μου. Είμαι πολύ στενοχωρημένος καθώς σας γράφω αυτό το γράμμα. Έκανα αυτήν την ταινία για να μπορώ να δείξω στα παιδιά μου, στην οικογένειά μου και στη χώρα μου κάποιες από τις αδικίες που βίωσαν αλλά και τις νίκες που πέτυχαν οι αφρο-αμερικανοί και οι οικογένειές τους κατά τη μάχη τους για την εξασφάλιση πολιτικών δικαιωμάτων. Μέσα από τα μάτια μιας αγαπημένης και σκληρά εργαζόμενης οικογένειας η ταινία στην ουσία αφηγείται την ιστορία του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις καθιστικές διαμαρτυρίες στα “white only” μπαρ, στους Freedom Riders, στα γεγονότα της Σέλμα, στη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι την εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου» γράφει ο σκηνοθέτης της «Μονάκριβης» και του «Paper Boy».

Η ιστορία του μαύρου μπάτλερ του Λευκού Οίκου είναι πράγματι εντυπωσιακή. Όταν προσελήφθη για πρώτη φορά σα νεαρός βοηθός στην κουζίνα, στην πατρίδα του τη Βιρτζίνια δεν του επιτρεπόταν ούτε να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες τουαλέτες. Καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της ιεραρχίας ως υπάλληλος του Λευκού Οίκου, έζησε από κοντά τα σημεία σταθμούς στην ιστορία της χώρας του: Βιετνάμ, οι δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και των αδελφών Κένεντι. Το άρθρο της Washington Post γράφτηκε με αφορμή το ξάφνιασμα ευτυχίας του Άλεν με την εκλογή Ομπάμα, παρά τη συμπτωματική απώλεια της αγαπημένης του γυναίκας στην ηλικία των 65, μία μόλις ημέρα πριν από τις εκλογές.

«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την ταινία μου. Καθένας από το καστ μας δούλεψε για ελάχιστη αμοιβή προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά με τόσο μικρό προϋπολογισμό. Εάν αναγκαστούμε να αλλάξουμε τον τίτλο έξι μόλις εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, θα είναι ένα χτύπημα για την παραγωγή, αφού θα περιορίσει τον αριθμό των θεατών που θα προσέλθει να δει αυτήν τη σπουδαία ιστορία. Η ταινία αυτή δεν είναι μπλοκμπάστερ ούτε την προορίζαμε για κάτι τέτοιο. Θελήσαμε να διηγηθούμε τη σκοτεινή όσο και γοητευτική ιστορία της πατρίδας μας αναφορικά με το ζήτημα του ρατσισμού, εστιάζοντας στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε και την πρόοδο που κά ναμε ως σήμερα» συνεχίζει ο σκηνοθέτης στην επιστολή του.

Ο Ντάνιελς προσφέρεται επίσης να οργανώσει μια ιδιωτική προβολή για το «κεφάλι» της Γουόρνερ, που από την πλευρά του βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα τέσσερις μόνο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού.

Οι εξελίξεις τρέχουν κι από μέρα σε μέρα μπορεί να αλλάξουν πολλά, ωστόσο, αν συμφωνήσουμε ότι κάθε αναφορά στον Τύπο ανεξαρτήτως λόγου είναι διαφήμιση για ένα προϊόν της βιομηχανίας του θεάματος, αυτή η κατ’αρχάς αρνητική για την ταινία ανάμιξη της Γουόρνερ, δεν αποκλείεται να υποψιάσει περισσότερους θεατές για την αξία της.

Ανθή Νταουσάνη

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα