Aναμνήσεις από την ΕΡΤ που χάσαμε

13:09 14/8/2013 - Πηγή: TNSite
του Γιώργου ΚόκουβαΤίτλοι τέλους. Στις 23.11 της Τρίτης, η ΕΡΤ εξαφανίστηκε από τους δέκτες μας. Με (πρωθ)υπουργική απόφαση, η Ελληνική Ραδιοτηλεόραση αποτελεί παρελθόν.

Το παρελθόν, όμως, δύσκολα ξεχνιέται. Και στην περίπτωση μιας ολόκληρης γενιάς (ή και περισσοτέρων) που μεγάλωσαν μαζί με την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ, δεν είναι το ζητούμενο να ξεχαστεί. Αντίθετα, κανείς δεν μπορεί και

δεν θέλει να ξεχάσει την ιεροτελεστία της ελληνικής ταινίας του σαββατόβραδου, όταν η δημόσια τηλεόραση ήταν η μόνη τηλεοπτική επιλογή. Την συνήθεια της Αθλητικής Κυριακής με το χαρακτηριστικό σήμα αρχής. Την φρενίτιδα με το Λούνα Παρκ, την Αστροφεγγιά, τη Μαντάμ Σουσού και αργότερα την περίφημη Τόλμη και Γοητεία ή την Eurovision. Και – ίσως λιγότεροι, αλλά πάντα υπαρκτοί- κάποιοι δεν θα ξεχάσουν ούτε διαμαντάκια όπως οι Ακυβέρνητης Πολιτείες, το Μονόγραμμα και το Θέατρο της Δευτέρας.

Παρακάτω, παραθέτουμε 15 τέτοιες αναμνήσεις, τέτοιες παραγωγές, συνήθειες και διαμαντάκια που προβλήθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση που αξίζει να θυμόμαστε.

*Το Μονόγραμμα

Επί 31 χρόνια παρουσίαζε αυτοβιογραφικά με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδοτούσαν με το έργο τους την πνευματική, καλλιτεχνική, επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

*Σουσάμι Άνοιξε

Πριν 26 χρόνια ακριβώς, ολοκληρώθηκε στην ΕΤ1 η προβολή του αγαπημένου εκπαιδευτικού προγράμματος «Sesame Street», που προβαλόταν κάθε Κυριακή και Πέμπτη και είχε αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά.

*Φρουτοπία

Η μεταφορά του έργου του Ευγένιου Τριβιζά άφησε εποχή την δεκαετία του ’80 στην ΕΡΤ με τις ευφάνταστες ιστορίες μιας ύποπτης… γειτονιάς λαχανικών.

*Αλάτι και Πιπέρι

Ο Φρέντυ Γερμανός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της κρατικής τηλεόρασης. Η εκπομπή του «Αλάτι και Πιπέρι» που προβαλόταν μέχρι το 1976 (και που παρεμπιπτόντως θα αναβίωνε την ερχόμενη σεζόν) άφησε εποχή στην ελληνική τηλεόραση. Αξέχαστη είναι επίσης και η εκπομπή του «Το πορτραίτο της Πέμπτης» με συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων.

*Αστροφεγγιά

Ξεκίνησε να προβάλλεται το 1980 και έγινε η αγαπημένη σειρά των ελλήνων τηλεθεατών για τα επόμενα δύο χρόνια, συστήνοντας παράλληλα νεαρούς τότε ηθοποιούς όπως ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Νόρα Βαλσάμη, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Keywords
Τυχαία Θέματα