Alysos: Συσκευασία φαρμακογενετικού ελέγχου

04:00 28/9/2013 - Πηγή: TNSite
26.09.2013

Η αποτελεσματικότητα μίας θεραπευτικής αγωγής αποτελεί συνισταμένη πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και το γενετικό προφίλ του ασθενούς. Η Φαρμακογενετική, ένας ερευνητικός τομέας που γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, έχει ως στόχο τη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των φαρμάκων με τον οργανισμό του ασθενούς βάσει του γενετικού του προφίλ, μέσα από την ανίχνευση γενετικών διαφοροποιήσεωνπου επηρεάζουν το μεταβολισμό και τον τρόπο δράσης τους. H πληροφορία αυτή έχει άμεση σχέση με τη βέλτιστη δράση της

επιλεγμένης θεραπευτικής αγωγής, αλλά και το συνολικό κόστος της θεραπείας, που αυξάνεται ανάλογα με τη διάρκειά της, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, το πλήθος των φαρμάκων-δοκιμών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, η εταιρεία ερευνών και εφαρμογών μοριακής βιολογίας ALYSOS διαθέτει, αποκλειστικά μέσω φαρμακείων, τη συσκευασία φαρμακογενετικού ελέγχου ALYSOS PGx – ένα εργαλείο σημαντικής γνώσης για τους ιατρούς στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής διαχείρισης των ασθενειών, που συνεπάγεται και σημαντικό οικονομικό όφελος λόγω της στοχευμένης, προσωποποιημένης, κατάλληλης θεραπείας που ελαχιστοποιεί τα περιστατικά ανεπιθύμητων παρενεργειών ή την ανάγκη συχνής εναλλαγής φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ALYSOS PGx / ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η συσκευασία φαρμακογενετικού ελέγχου ALYSOS PGx υπακούει στις κατευθυντήριες οδηγίες του Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium (CPIC), του Food & Drug Administration (FDA) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕMA). Πρόκειται για πρωτοποριακή πρωτοβουλία στην ελληνική αγορά, που καλύπτει ένα κενό ιατρικής γνώσης, εν δυνάμει καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπευτικής αγωγής. Σκοπός είναι η παροχή χρήσιμων πληροφοριών στο θεράποντα ιατρό στο πλαίσιο βελτιστοποίησης της θεραπείας ανά περίπτωση ασθενούς, μέσα από την εξέταση του γενετικού προφίλ του και του επιπέδου μεταβολισμού και άρα θετικής απόκρισης σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες.

Το ALYSOS PGx προσφέρει, με μία εξέταση, φαρμακογενετικό έλεγχο βιοδεικτών που καλύπτουν 70 δραστικές ουσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εμπορικότερα φαρμακευτικά σκευάσματα της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς από τις ακόλουθες κατηγορίες: Αντιπηκτικά / Αντιυπερτασικά / Αντιελκωτικά / Αντιαρρυθμικά / Αντιλιπιδαιμικά / Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη / Αντιψυχωσικά / Αντικαταθλιπτικά / Ηρεμιστικά / Αντιεπιληπτικά / Αντιδιαβητικά.

ΦΑΡΜΑΚΟΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ / ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΟΦΕΛΗ

Τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για το μεταβολισμό των φαρμάκων και οι πρωτεΐνες που ορίζουν την απόκριση των κυττάρων σε μία θεραπευτική αγωγή, κωδικοποιούνται από τα γονίδια. Αυτά διαφοροποιούνται σε επίπεδο έκφρασης, ενεργότητας και λειτουργίας μεταξύ ασθενών, εφόσον διαπιστωθεί μετάλλαξη (που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του κυττάρου), η οποία καθιστά συγκεκριμένα φάρμακα μη αποτελεσματικά και επομένως ακατάλληλα για ορισμένες ομάδες ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 59% των φαρμάκων που σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταβολίζονται από ηπατικά ένζυμα, για τα οποία έχουν περιγραφεί γενετικές διαφοροποιήσεις.

Η εξατομικευμένη ιατρική βασίζεται στην προσωποποιημένη διαχείριση των νοσημάτων, συνυπολογίζοντας ποικίλες παραμέτρους, όπως ιατρικό ιστορικό, περιβάλλον ασθενούς, αλλά κυρίως το γενετικό προφίλ. Ο φαρμακογενετικός έλεγχος θεωρείται σημαντικός παράγοντας της συγκεκριμένης ιατρικής προσέγγισης, καθώς προσδιορίζει την αλληλεπίδραση φαρμάκου-οργανισμού βάσει του γονιδιακού προφίλ του ασθενούς:

* σε επίπεδο φαρμακοκινητικής(αφορά στην απορρόφηση, κατανομή και αποβολή - μεταβολισμό του φαρμάκου στον οργανισμό),

* σε επίπεδο φαρμακοδυναμικής (αφορά στον τρόπο δράσης ενός φαρμάκου στον οργανισμό).

Το όφελος είναι διττό:

* H συγκεκριμένη γνώση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον ιατρό ως προς τη χορήγηση κατάλληλης, προσωποποιημένης, ασφαλούς θεραπείας με τη μέγιστη απόδοση ανά περίπτωση –σε επίπεδο είδους φαρμακευτικής αγωγής, δοσολογίας και χρονικής διάρκειας- αλλά και την πρόβλεψη και μείωση του ρίσκου ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ουσία κλοπιδογρέλη, ενός αντιαιμοπεταλιακού παράγοντα που χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη θρομβώσεων σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο αμερικάνικος φορέας Food & Drug Administration (FDA) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχουν δημοσιεύσει ειδοποίηση ασφαλείας, σημειώνοντας ότι σε ασθενείς με περιορισμένη μεταβολική ικανότητα ενός συγκεκριμένου γονιδίου (CYP2C19), η κλοπιδογρέλη στις συνιστώμενες δόσεις σχηματίζει λιγότερη ποσότητα της δραστικής της μορφής και έχει μικρότερη επίδραση στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Αυτό σημαίνει ότι στους ασθενείς που έχουν ένα συγκεκριμένο γονότυπο του CYP2C19,δεν επιτυγχάνεται η αναμενόμενη προστατευτική δράση του φαρμάκου, οπότε κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση της θεραπείας τους.

* Παράλληλα, συνεπάγεται συνολική μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της δυνατότητας μείωσης των περιστατικών με ανεπιθύμητες ενέργειες, της συχνότητας αποτυχημένων δοκιμών φαρμάκων, αλλά και του χρονικού διαστήματος που υποβάλλονται οι ασθενείς σε φαρμακευτική αγωγή.

Ενδεικτικό του αναφερόμενου κόστους είναι το συμπέρασμα αμερικάνικης έρευνας (2000), ότι για κάθε $1 που δαπανήθηκε για φάρμακα, αντιστοιχούν $1,3 για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών –η υπέρβαση αυτή ισχύει για αρκετές χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη στιγμή που τουλάχιστον το 60% των ανεπιθύμητων ενεργειών μπορεί να προληφθεί, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών που οφείλονται σε γενετικά αίτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ALYSOS www.alysos.com

Η Alysos Έρευνες και Εφαρμογές Μοριακής Βιολογίας φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το συνδυασμό των επιστημονικών εξελίξεων με τις τεxνολογικές δυνατότητες στον τομέα της γενετικής, για τη διάθεση των γενετικών πληροφοριών, προς όφελος της υγείας.

Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται:

* Η έρευνα για την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων γενετικής ανάλυσης με σκοπό την εύρεση νέων γενετικών δεικτών και διαγνωστικών προσεγγίσεων, που μπορούν να συμβάλλουν στην ακριβέστερη διάγνωση και αξιολόγηση παθογόνων αιτιών και ευρημάτων, στην ακριβέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, καθώς και στην αξιολόγηση περιβαλλοντικών και πληθυσμιακών παραγόντων.

* Ο σxεδιασμός, η εκπόνηση και η διεξαγωγή εργαστηριακών ερευνών, καθώς και των σxετικών πληθυσμιακών μελετών στους τομείς της Μοριακής Βιολογίας, Γενετικής, Βιοτεxνολογίας, Βιοπληροφορικής.

* Ο ποιοτικός έλεγxος παρεxόμενων υπηρεσιών γενετικής ανάλυσης και η δημιουργία τμήματος αναφοράς και ποιοτικού ελέγxου στους παραπάνω τομείς.

* Η ανάπτυξη και αξιολόγηση έτοιμων προς xρήση αντιδραστηρίων στους παραπάνω τομείς.

Η Alysos επέλεξε, αποκλειστικά μέσω του επιστήμονα Φαρμακοποιού, να καλύψει την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσβαση του κοινού στους γονιδιακούς ελέγχους. Διαθέτει, αποκλειστικά μέσω των Φαρμακείων σε όλη τη χώρα, δυο συσκευασίες λήψης υλικού για γονιδιακούς ελέγxους, το Alysos Prenatal, για την ανίxνευση φορέων κληρονομούμενων παθήσεων, και το AlysosPGx, για φαρμακογενετικό έλεγxο.

Οι γονιδιακοί έλεγxοι της Alysos πραγματοποιούνται στo εργαστήριο μοριακής έρευνας και τεχνολογίας Neoscreen, που δραστηριοποιείται από το 2007, συνεργάζεται με μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και μαιευτήρια και είναι μέλος της region4genetics, μιας παγκόσμιας συνεργασίας με συντονιστή τη Mayo Clinic. Οι βιοxημικές και μοριακές του αναλύσεις είναι διαπιστευμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο για τις κλινικές δοκιμές ISO 15189 [Αρ. πιστοποιητικού 574].

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα