20 διεθνή πιάτα για τις… μεγάλες ζέστες

05:43 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

Σε κάποιες χώρες τα καλύτερα φαγητά για το καλοκαίρι είναι τα γλυκά και παγωμένα, ενώ σε άλλες τα πιο πικάντικα και αλμυρά. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, σίγουρα αξίζει να γνωρίσετε τα καλύτερα καλοκαιρινά φαγητά που προτειμούν οι λαοί του κόσμου για να νικήσουν τις… μεγάλες ζέστες.

Το καλοκαίρι συνήθως η όρεξη είναι μειωμένη και τα περισσότερα φαγητά δεν μας είναι τόσο ελκυστικά όσο όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Αλλά ίσως αλλάξετε γνώμη, αν δείτε τα παρακάτω 20 φαγητά που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο και κάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμα καλύτερους…

Elote – Μεξικό

Η μεξικανική έκδοση του ψητού καλαμποκιού, μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές, αλλά μόνο για τη γεύση του αξίζει τον κόπο. Αφού ψηθούν στη σχάρα, τα καλαμπόκια γεμίζουν με επικάλυψη τυριού ή μαγιονέζας, ενώ τσίλι σε σκόνη ή χυμός λάιμ πέφτουν στην κορυφή.

Kulfi – Μουμπάι, Ινδία

Ένα παραδοσιακό ινδικό παγωτό που δημιουργήθηκε για να λιώνει αργά μέσα στη ζέστη της Ινδίας, το kulfi είναι πιο κρεμώδες και πυκνότερο σε σχέση με τους ομόλογούς του στη Δύση, με γεύσεις όπως τριαντάφυλλο και μάνγκο. Σερβίρεται σε matkas (μικρά πήλινα δοχεία) που το κρατούν ακόμα πιο μονωμένο. Σερβίρεται σε εστιατόρια και καταστήματα παγωτού στην Μουμπάι, ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε και από πλανόδιους πωλητές.

Naeng myeon – Σεούλ, Νότια Κορέα

Αυτά τα κρύα κορεατικά noodles σερβίρονται με παγάκια στο ζωμό για να διατηρηθεί το πιάτο παγωμένο όσο το καταναλώνετε. Τα noodles αναμιγνύονται με λωρίδες από αγγούρι, αχλάδι, βραστό αυγό ή βοδινό κρέας και βυθίζονται σε παγωμένο ζωμό για να δημιουργήσουν μια συνταγή που ολοκληρώνεται με λίγη μουστάρδα.

Gazpacho – Σεβίλλη, Ισπανία

Το gazpacho είναι μία κρύα σούπα με βάση την ντομάτα και το ψωμί. Έρχεται από την Ανδαλουσία και επιφυλάσσει μια εκρηκτική καλοκαιρινή γεύση. Τα βασικά συστατικά της συγκεκριμένης σούπας είναι ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο και μπαγιάτικο ψωμί. Όλα αυτά σφυροκοπούνται γερά σε ένα γουδί και το ψωμί είναι αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη σούπα από όλες τις άλλες γνωστές μας υγρές σούπες.

Vichyssoise – Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.

Η Vichyssoise είναι μια κομψή κρύα σούπα φτιαγμένη από πατάτες, πράσο, κρέμα γάλακτος και ζωμό κοτόπουλου. Διαθέτοντας ένα όμορφο χρώμα βανίλιας και μια ιδιαίτερη λάμψη χάρη στη βαριά της κρέμα, σερβίρεται σε κρύα θερμοκρασία, η οποία διατηρεί την αναζωογονητική και ελαφριά της γεύση.

Som tum – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Η πράσινη σαλάτα με παπάγια της Ταϊλάνδης συνδυάζει αλμυρή σάλτσα ψαριών, ξινό χυμό λάιμ, εκχύλισμα από πιπεριές τσίλι και τη φρεσκάδα των αγγουριών παπάγια. Όλα είναι καλά ανακατεμένα και σχηματίζουν ένα ιδανικό αντίδοτο ενάντια στο λήθαργο του καλοκαιριού. Επειδή δεν περιέχει λιπαρά είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ταϊλανδών για να χάσουν βάρος.

Acarajé και vatapá – Salvador de Bahia, Βραζιλία

Ερχόμενο από τη χώρα του αιώνιου καλοκαιριού, το acarajé είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό του street food της Βραζιλίας. Προέρχεται από τις βορειανατολικές περιοχές της χώρας όπου η κουζίνα έχει επηρεαστεί από την αφρικανική κουλτούρα. Τα μαυρομάτικα φασόλια συνθλίβονται για να γίνουν μια ενιαία μπάλα και μετά τηγανίζονται για να διαμορφωθούν σε μια βάση ψωμιού και να κρατήσουν το vatapá, ένα κρεμώδες μείγμα από γαρίδες, φιστίκια και γάλα καρύδας..

Halo halo – Μανίλα, Φιλιππίνες

Το όνομα αυτού του επιδορπίου από τις Φιλιππίνες σημαίνει «μείγμα», κάτι το οποίο το χαρακτηρίζει απόλυτα αφού πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από γλυκά και πολύχρωμα συστατικά. Μπορεί να περιλαμβάνει ο,τιδήποτε, από ζαχαρούχα φασόλια και ρεβίθια μέχρι διατηρημένα φρούτα και παγωτό με γεύση μάνγκο, καρύδα ή κάποιο άλλο καλοκαιρινό φρούτο.

Bun cha – Ανόι, Βιετνάμ

Δύο αγαπημένα συστατικά του καλοκαιριού, το ψητό κρέας και η σαλάτα ενώνονται ιδανικά σε αυτό το πιάτο. Η εκρηκτική γεύση έρχεται από τη βιετναμέζικη σάλτσα nuoc mam pha, η οποία φτιάχνεται από ζωμό ψαριών, τσίλι, χυμό λεμονιού, σκόρδο και μια γερή δόση από αλάτι.

Spam musubi – Χαβάη, Η.Π.Α.

Μια φέτα τηγανητό κρέας κονσέρβας πάνω σε ρύζι σούσι τυλιγμένο με ένα φύλλο από φύκια είναι ένα από τα πολύ ιδιαίτερα καλοκαιρινά φαγητά που φέρνει στο μυαλό τη Χαβάη, δηλαδή τον ονειρικό καλοκαιρινό προορισμό.

Bruschetta -Ιταλία

Ένα ορεκτικό που μπορεί να καταναλωθεί σαν ελαφρύ γεύμα το καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι για να επιδείξετε το καλοκαίρι μέσα από το φαγητό, αφού βασικό συστατικό είναι οι ώριμες ντομάτες με κατακόκκινο χρώμα και γεμάτο άρωμα.

Γρανίτα με γάλα – Ταϊπέι, Ταϊβάν

Στην Κίνα είναι γνωστό και ως «γρανίτα από βαμβάκι», αυτό το επιδόρπιο της Ταϊβάν έχει γίνει δημοφιλές σε όλη την Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια. Αντί για τριμμένο πάγο, αυτή η έκδοση γίνεται με κατεψυγμένο συμπυκνωμένο γάλα που δημιουργεί λεπτά φύλλα πάγου από λευκό γάλα.

Μείγμα Chongqing – Chongqing, Κίνα

Μια από τις πιο καυτές γωνιές της Κίνας είναι η πόλη της Chongqing, όπου οι κάτοικοι πιστεύουν ότι οι το κινεζικό πικάντικο φαγητό κάνει τους πελάτες να ιδρώνουν βοηθώντας τους έτσι να αποβάλλουν θερμότητα και υπερβολική υγρασία ώστε το σώμα να διατηρηθεί δροσερό. Κάπως έτσι το μείγμα Chongqing είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό για τους ντόπιους και περιέχει πικάντικο ζωμό γεμάτο με κόκκινο τσίλι και πιπέρι Σετσουάν, που μουδιάζει το στόμα.

Ceviche – Λίμα, Περού

Αυτό το ωμό πιάτο από ψάρι μαριναρισμένο σε χυμό lime κι αρωματισμένο με chili, έρχεται από το Περού και καταναλώνεται σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Είναι τόσο φρέσκο όσο και γευστικό, και στο Περού υπάρχει μια εθνική γιορτή προς τιμήν του.

Zaru Soba –Τόκιο, Ιαπωνία

Για να φτιάξετε Zaru Soba, τα noodles πρέπει να τρέξουν μέσα από παγωμένο νερό και μετά να στραγγιχτούν σε ένα κόσκινο μπαμπού γνωστό ως «zaru». Τα noodles σερβίρονται με ένα κάλυμμα από τεμαχισμένα φύκια και μια πικάντικη σάλτσα.

Affogato – Ιταλία

Affogato σημαίνει «πνιγμένος» στα ιταλικά και αυτό το ιταλικό επιδόρπιο είναι τόσο καλό που πραγματικά δε θα σε πείραζε να πνιγείς μέσα του. Μια κουταλιά παγωτό βανίλια μπαίνει σε ένα μπολ και μια δόση καυτού εσπρέσο περιχύνεται στην κορυφή της και την «πνίγει». Το αποτέλεσμα είναι μια όμορφη δίνη από ημι-στέρεο παγωτό και ραβδώσεις καφέ. Προστίθεται και μια δόση Amaretto για τη γεύση. Σερβίρεται στις υπαίθριες ιταλικές καφετέριες.

Φλούδα καρπουζιού – Πεκίνο, Κίνα

Όταν έξω έχει ζέστη, το καρπούζι είναι ένα από τα τρόφιμα που αναζητούμε περισσότερο. Τη φλούδα και το λευκό σκληρό κομμάτι κάτω από αυτή, εμείς συνηθίζουμε να τα πετάμε, αλλά μπορεί να μας χρησιμεύσει για να φτιάξουμε πίκλες ή μια ωραία σαλάτα. Το έξτρα αυτό τραγανό τμήμα του καρπουζιού είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το βαρετό μαρούλι. Τρώγεται επίσης, τηγανητό ή ψητό. Συνηθίζεται να σερβίρεται στα εστιατόρια του Πεκίνου κατά τη διάρκεια του θρυλικού καύσωνα της πόλης.

Peach cobbler –Τζόρτζια, Η.Π.Α.

Το Peach cobbler είναι ένα απλό αλλά διαχρονικό αμερικανικό πιάτο, που τοποθετεί τα ροδάκινα κομπόστα μέσα σε μια παχιά «κουβέρτα» από μπισκότο. Το καλοκαίρι είναι η εποχή των ροδάκινων κι έτσι ενδείκνυται για τη νόστιμη αυτή γλυκιά τάρτα.

Satay – Ιάβα, Ινδονησία

Το satay είναι το εθνικό πιάτο της Ινδονησίας και φτιάχνεται από οποιοδήποτε είδος κρέατος. Προστίθεται κουρκούμη για να δώσει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο κρέας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσαρμογή των ινδικών κεμπάπ, όπως έγιναν δημοφιλή από την εισροή των Ινδών μεταναστών κατά τον 19ο αιώνα.

clickatlife.gr

cooklos

Keywords
πιατα, καλοκαιρι, παγωτο, noodles, νέα, σαλατα, food, halo, σημαίνει, spam, ρυζι, μπολ, καυτερή πιπεριά, ιαπωνια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, εξτρα, ντοματες, σουπες, χωρες, αχλαδι, γλυκα, γνωμη, γωνιες, εθνικη, θερμιδες, ιταλια, ιταλικα, κινα, ντοματα, ξινο, φρουτα, ψωμι, αυγο, ελαιολαδο, αξιζει, αλατι, αλμυρα, αμερικη, ανδαλουσια, αρωμα, ασια, βανιλια, βοδινο, γαλα, γαριδες, φαγητο, φαγητα, γευση, γινει, γινεται, γουδι, δειτε, δινη, δωσει, υπαρχει, εκχυλισμα, εποχη, ερχεται, εστιατορια, ζεστη, χαβαη, υγρασια, ειδος, ιαβα, κεμπαπ, κουζινα, λαμψη, ληθαργο, μηνες, μπολ, μπορειτε, μυαλο, νεα υορκη, νερο, ομορφη, ονομα, ουσιαστικα, πεκινο, πιπερια, πιπερι, πρασινη, σεβιλλη, σεουλ, σιγουρα, σκορδο, συνταγη, σωμα, στομα, ταρτα, τμημα, φασολια, φετα, φυκια, φυλλο, φυλλα, χρωμα, ψητο, εθνικο, food, γευστικο, γευσεις, γιορτη, halo, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, κομματι, κρεας, λευκο, noodles, παγακια, ψαρι, σημαίνει, σχαρα, θερμοκρασια, χυμος
Τυχαία Θέματα