Ζημιές άνω των 5 δισ. στα Ταμεία από τις εθελούσιες εξόδους

Με περισσότερα από 5 δισ. ευρώ ζημιώνονται τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας από τις εθελούσιες εξόδους που πραγματοποιούν οι φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα...
Την ώρα που η ύφεση και κυρίως η ανεργία πλήττουν σημαντικά τα έσοδα των Ταμείων από την μη είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, δημόσιοι φορείς προχωρούν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου αυξάνοντας τις ζημιές σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,
μέχρι σήμερα οι εθελούσιες έξοδοι σε τράπεζες, υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν προκαλέσει ελλείμματα που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ με τις ζημιές αυτές να αναμένεται να αυξηθούν αν ακολουθηθεί και στο θέμα των νέων αποχωρήσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες (15.000) η διενέργεια οικονομικών και όχι αναλογιστικών μελετών, που προκαλούν νέα ελλείμματα σε βάθος χρόνου.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το 3-4% χάνεται με την οικονομική μελέτη, η οποία δεν περιλαμβάνει την αναλογιστική εξέλιξη και ότι δεν θα αποχωρούσε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, αν δεν είχαν 35 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), το αναλογιστικό έλλειμμα που θα προκύψει σε βάθος χρόνου 30 ετών για το ΙΚΑ από προγράμματα εθελούσιας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες για τα οποία δεν καλύπτονται πλήρως οι εισφορές θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα