ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΗΔΗ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ...

"Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας;". Αυτό είναι το πρώτο από τα δύο ερωτήματα που καλούνται να επιλέξουν οι περίπου 2 εκατ. κάτοικοι...

της Κριμαίας στο σημερινό δημοψήφισμα, που ξεκίνησε το πρωί και αναμένεται να αλλάξει τα σύνορα της Ουκρανίας με το προδεδικασμένο αποτέλεσμά του. Όσο για το δεύτερο ερώτημα -που ουσιαστικά υπάρχει για να... υπάρχει-
είναι το εξής: "Είστε υπέρ της επαναφοράς σε ισχύ του συντάγματος του 1992 και την παραμονή της Κριμαίας στην Ουκρανία;".
Όπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, η Μόσχα δεν έκανε πίσω στις πιέσεις και τις απειλές της Δύσης. Μάλιστα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τζον Κέρι το βράδυ του Σαββάτου, ότι η χώρα του θεωρεί απολύτως νόμιμο το δημοψήφισμα -γι' αυτό, άλλωστε, άσκησε βέτο στο ψήφισμα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το οποίο καταδικαζόταν ως παράνομο. Επίσης, ο Λαβρόφ έθεσε ξανά το θέμα των "βιαιοτήτων" σε βάρος των ρωσικής καταγωγής και ρωσόφωνων κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης και σε αυτές τις περιοχές.
Μετά και από το δημοψήφισμα, αύριο Δευτέρα η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που συνίστανται κυρίως σε πάγωμα λογαριασμών και απαγόρευση έκδοσης βίζας σε συγκεκριμένα πρόσωπα -ανάμεσα στα οποία είναι υπουργοί, αλλά και στελέχη μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων. Η συνέχεια, ωστόσο, είναι άδηλη και θα εξαρτηθεί από την πορεία της μυστικής διπλωματίας που διεξάγεται εντατικά όλες αυτές τις ημέρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα