"ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ" ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ

Την επιτάχυνση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν τις συμβάσεις για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις προμήθειες, ζήτησε το κλιμάκιο της τρόικας που επισκέφτηκε επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στόχος της
τρόικας είναι να «ξεμπλοκάρουν» τα έργα που έχουν κολλήσει στις δικαστικές αίθουσες εξαιτίας ενστάσεων που γίνονται στο ανώτατο δικαστήριο....
Το δεύτερο θέμα που «έριξαν στο τραπέζι» οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν τα προβλήματα δυσλειτουργίας κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, που αφορούν μεγάλα δημόσια έργα, προμήθειες, επενδύσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής
μεγάλων έργων κ.λπ. Μάλιστα, οι δικαστές ερωτήθηκαν εάν μπορούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις προκηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών και τη σύναψη των συμβάσεων.
Ασφαλιστικά
«Πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κων. Μενουδάκος,. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μενουδάκος, τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας επικεντρώθηκαν στους ρυθμούς απόδοσης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων και αναστολών, που αφορούν τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις προμήθειες.
Ο κ. Μενουδάκος, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, τόνισε ότι οι ρυθμοί εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων είναι «πάρα πολύ καλοί» και εγκαίρως εκδικάζονται, μέσα σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα κατάθεσής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν δημόσια έργα, έχουν αποκεντρωθεί και μεταφέρθηκαν στα Διοικητικά Εφετεία.
Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Ε' Τμήματος ανέφερε ότι το 2010, εκδόθηκαν 541 αποφάσεις επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων το 2011, εκδόθηκαν 269 αποφάσεις και το τρέχον έτος (έως σήμερα) εκδόθηκαν 82 αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στο ΣτΕ, ο κ. Μενουδάκος τόνισε ότι ο αριθμός καταθέσεων των αιτήσεων ακυρώσεων από ιδιώτες έχει μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα, πρόσθεσε, έχουν αυξηθεί τα ένδικα μέσα που ασκεί το Δημόσιο σε φορολογικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το δικαστήριο και το Δημόσιο να «μπλοκάρει» την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και την είσπραξη μεγάλων χρηματικών ποσών.
Keywords
Τυχαία Θέματα