Χειραγώγησε επιτόκια η Ντάουνινγκ Στριτ;

Εmail, τα οποίο παρουσίασε ο βουλευτής των Εργατικών Τζον Μαν και αναφέρονταν σε συζητήσεις του συμβούλου της Ντάουνινγκ Στριτ επί Ντέιβιντ Κάμερον και Γκόρντον Μπράουν, Τζέρεμι Χέιγουντ, με τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Πολ Τάκερ σε σχέση με τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει το libor, αναστάτωσαν το Λονδίνο....

Η πιθανή χειραγώγηση του BBA libor έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη βρετανική πρωτεύουσα, με τον ίδιο τον Τάκερ να αρνείται την οιαδήποτε ύπαρξη παρέμβασης
πολιτικού δακτύλου στο libor. Ταυτόχρονα, δηλώνει άγνοια για «πείραγμα» του επιτοκίου.
«Δεν γνωρίζαμε τίποτε πέραν των όσων έχουν αρχίσει να προκύπτουν από την έρευνα που γίνεται τώρα... Δεν είχαμε γνώση, εγώ δεν είχα γνώση», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, η Fed της Νέας Υόρκης, που είχε αγγίξει το θέμα του libor πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρει πως είχε προτείνει στο Λονδίνο αλλαγές στο σύστημα του libor, ύστερα από αναφορές για «προβλήματα» στα επιτόκια της Barlclays, ήδη το 2007.
Μάλιστα, την άνοιξη του 2008, μετά την υπόθεση της Bear Stearns, η Fed «ερεύνησε στενότερα την Barclays για το πώς υποβάλλονταν τα στοιχεία για το libor», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας τα εξής: «Ύστερα, ενημερώσαμε τις αρμόδιες βρετανικές αρχές για την ανάλυσή μας και τις προτάσεις μας για μεταρρύθμιση στο σύστημα του libor».
Keywords
Τυχαία Θέματα