Βέλγιο: Επίθεση χάκερ στο δίκτυο υπολογιστών του υπουργείου Εξωτερικών



Επίθεση χάκερ στο δίκτυο υπολογιστών του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, με πιθανή διαρροή δεδομένων που αφορούν στη διπλωματική πολιτική της χώρας, αποκαλύφθηκε σήμερα μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας L’Echo....

Tην έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. «Ανακαλύψαμε την κυβερνοεπίθεση στις αρχές του περασμένου έτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος συμπλήρωσε: «Υποβάλαμε αμέσως μήνυση. Όσον αφορά το κατά πόσον οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητες
πληροφορίες, δεν θέλουμε να σχολιάσουμε. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Γνωρίζουμε ότι αποτελούμε ελκυστικό στόχο για τους χάκερ και τους κατασκόπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για την προστασία των συστημάτων μας. Αφού διαπιστώσαμε αυτή την επίθεση, καταφύγαμε σε ειδικούς, τόσο των από το δημόσιο όσο κι από τον ιδιωτικό τομέα. Ήταν σαφές ότι η ασφάλειά μας έπρεπε να ενισχυθεί» είπε.
Κατά την εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην έρευνα, δεν εξετάζεται —προς το παρόν— εμπλοκή της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Εδώ και δύο εβδομάδες, έγινε γνωστό ότι η NSA είχε συστήσει ειδικό τμήμα παρακολούθησης της εξωτερικής πολιτικής και των εμπορικών δραστηριοτήτων οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων και το Βέλγιο, σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.
Είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο αντιμετωπίζει κυβερνοεπίθεση αυτής της κλίμακας σε βάρος μιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα, είχαν σημειωθεί μόνο επιθέσεις σε ορισμένες ιστοσελίδες, όπως ο ιστότοπος Belgium.be, που είχε προσωρινά τεθεί εκτός λειτουργίας.
Τον Οκτώβριο του 2012, ένας Βέλγος διπλωμάτης είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα