Μαμούθ για κλωνοποίηση

21:08 19/9/2013 - Πηγή: TNSite
Μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων, δηλώνει ότι ένα πολύ καλά διατηρημένο απολίθωμα μαμούθ έχει εξαιρετικά μαλακά δείγματα ιστών, ακόμη και υγρό αίμα. Επιστήμονες από το North-Eastern Federal University της Ρωσίας αποκάλυψαν στις 29 Μαΐου την ανακάλυψη ενός παγωμένου θηλυκού μαμούθ, το οποίο βρέθηκε σε ένα απομακρυσμένο νησί του Αρκτικού Ωκεανού. Το ζώο εκτιμάται ότι ήταν περίπου 60 ετών όταν πέθανε γύρω στα 10.000 με 15.000 χρόνια πριν.Το κάτω μέρος του σώματος του μαμούθ διατηρήθηκε όταν
το ζώο κατέληξε να «παγώσει». Αντίθετα το πάνω μέρος του σώματος και το κεφάλι του πιστεύεται ότι φαγώθηκαν από αρπακτικά ζώα, λένε οι επιστήμονες και προσθέτουν ότι ο μυϊκός ιστός του είχε ένα «φυσικό κόκκινο χρώμα νωπού κρέατος», ενώ ανακάλυψαν και υγρό αίμα.«Το αίμα είναι πολύ σκοτεινό. Βρέθηκαν ποσότητες αίματος σε παγωμένες κοιλότητες κάτω από την κοιλιά του μαμούθ και όταν «σπάσαμε» αυτές τις κοιλότητες, μπορέσαμε να αντλήσουμε το αίμα» δήλωσε ο Semyon Grigoriev, αρχηγός της αποστολής και διευθυντής του μουσείου μαμούθ του North-Eastern Federal University της Ρωσίας.Ο S. Grigoriev αναφέρει ότι η εύρεση υγρού αίματος αποτελεί «ανεκτίμητο υλικό» καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια ανακάλυψη και σκέφτεται ότι το αίμα του μαμούθ μπορεί να διαθέτει προστατευτικές, από το κρύο, ιδιότητες που βοήθησαν ώστε να αντέξει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.Το μαμούθ και τα δείγματα αίματός του κρατούνται σε άγνωστη τοποθεσία και ειδικοί από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία αναμένεται να τα μελετήσουν κατά τους προσεχείς μήνες.«Το εύρημα μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία για να βρούμε ζωντανά κύτταρα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε το έργο της... κλωνοποιήσης ενός μαμούθ. Τα προηγούμενα μαμούθ δεν είχαν τόσο καλά διατηρημένους ιστούς».

Το ρωσικό πανεπιστήμιο υπέγραψε συμφωνία το 2012 με την κορεάτικη εταιρεία βιοτεχνολογίας, που δημιούργησε το πρώτο κλωνοποιημένο σκυλί στον κόσμο το 2005.

hprt

Keywords
Τυχαία Θέματα