ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ…

Ρεπορτάζ : Μανώλης Σπινθουράκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Αντιμέτωπος με τις αιτιάσεις της Ευρώπης για την Ελλάδα, η βασικότερη από τις οποίες είναι ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν έχει στρατηγική για την έξοδο από την κρίση, βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου της ευρωζώνης, την οποία ο ίδιος προκάλεσε το Σάββατο το απόγευμα. Στόχος της ελληνικής
πλευράς, που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκε, ήταν να επιτύχει στο πολιτικό επίπεδο αντιμετώπιση κάπως χαλαρότερη... από αυτή που καθημερινά διαπιστώνει στις διαβουλεύσεις της με τους τεχνοκράτες της τρόικας στην Αθήνα. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αντί της χαλαρής αντιμετώπισης στην οποία ευελπιστούσε, συνάντησε εξαιρετικά εχθρικό κλίμα. Το σύνολο των ομολόγων του όπως και οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισαν ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και δεν απέκρυψαν τις αρνητικές διαθέσεις τους έναντι της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας συνολικώς όπως και έναντι του ιδίου του υπουργού Οικονομικών.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ουσιαστικά του είπαν ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία ασχολείται μόνο με τις εκλογές και δεν διαθέτει πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας. Ανέφεραν ότι στις συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους της τρόικας οι έλληνες υπουργοί προσέρχονται απροετοίμαστοι, δεν έχουν ποτέ συγκεκριμένες προτάσεις και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ακυρώσουν στην πράξη τα όποια μέτρα εισηγούνται οι τεχνοκράτες, χωρίς ποτέ να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Επισήμαναν φαινόμενα διγλωσσίας των κομμάτων, που «άλλα λένε δημοσίως και άλλα λένε στην τρόικα».

ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ. Οσον αφορά το χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters για την τηλεδιάσκεψη, το οποίο επικαλούνταν σχόλιο ανώνυμου αξιωματούχου τη Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας δεν έχει καιρό να ασχοληθεί με την τρόικα γιατί ασχολείται με την προεκλογική εκστρατεία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία το χαρακτηρίζει «γελοίο αν όχι ύποπτο». Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα αυτό και ο τελευταίος - όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - εξουσιοδότησε τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει ότι «το δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει στην ανακοίνωση τις πολύωρες συναντήσεις του με την τρόικα, τις συνεχείς συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό όπως και με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα